Tarta migdałowa z truskawkami i karmelem
2021-03-29
trudny
45 min
4
Szukasz ciekawego przepisu na ciasto z truskawkami? Proponujemy połączenie smaku dojrzałych truskawek z płatkami migdałowymi i własnoręcznie przygotowanym karmelem.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szklanka zmielonych płatków migdałowych
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- 120 g zimnego masła
- woda
- Nadzienie:
- 800 g truskawek
- 100 ml śmietanki do ubijania 36%
- pół szklanki cukru szklanki cukru
- Kruszonka:
- pół szklanki cukru
- 100 g całych płatków migdałowych
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
- 150 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie ciasta kruchego: wszystkie składniki wrzucamy do miski ciasta i ucieramy je mikserem. Kiedy składniki się połączą, dodajemy kilka łyżek wody, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na pół godziny.
- Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Do garnuszka wlewamy śmietankę i wsypujemy cukier. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy całe truskawki i podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie obracamy owoce, żeby całe obtoczone były w śmietanie. Po kilku minutach zdejmujemy rondel z ognia.
- Formę smarujemy masłem, dno i brzegi wylepiamy ciastem. Wstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni i pieczemy ciasto przez 20 minut
- Przygotowujemy kruszonkę: cukier wsypujemy do rondla, dodajemy 1/4 szklanki wody i mieszamy do zagotowania. Kiedy zbrązowieje dosypujemy płatki migdałowe cały czas mieszając.
- Na przygotowany wcześniej papier do pieczenia wylewamy masę, rozpłaszczamy i pozostawiamy do zastygnięcia. Zbyt długo karmelizowany cukier będzie gorzki, dlatego trzeba zdejmować do z ognia, gdy tylko uzyska kolor bursztynu.
- Przy pomocy blendera miksujemy mąkę z połową ilości płatków owsianych, masło oraz wystudzony i zastygnięty karmel (najlepiej połamać go na małe kawałki). Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Na końcu dodajemy drugą połowę płatków owsianych i tylko mieszamy je łyżką z resztą ciasta.
- Do formy z trochę podpieczonym spodem ciasta wykładamy truskawki. Nie dodajemy śmietanki w której się kąpały, gdyż może sprawić, że ciasto będzie zbyt miękkie. Owoce posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175ºC jeszcze przez 30 min.