Tarta austriacka ze świeżą żurawiną: przepis na wyśmienity świąteczny deser
2021-03-29
średni
40 min
4
Tarta austriacka ze świeżą żurawiną może okazać się hitem na bożonarodzeniowym stole! Deser jest wariacją na temat tradycyjnego ciasta z rzadko pojawiającym się na polskich świątecznych stołach, ale bardzo modnym ostatnio dodatkiem - żurawiną.
SKŁADNIKI
- 300 gr mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 80 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 125 g konfitury wiśniowo-żurawinowej
- miąższ z jednej laski wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g całej, suszonej żurawiny amerykańskiej
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami laskowymi.
- Dodajemy kawałki masła, jajko i wodę. Wszystko ugniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Konfiturę mieszamy z miąższem waniliowym, cynamonem i żurawiną.
- Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim rozwałkowane ciasto z krawędzią wysoką na 1,5 do 2 cm. Formę wraz z ciastem wkładamy do lodówki na 60 minut.
- Po wyjęciu dziurawimy ciasto kilkakrotnie widelcem, nakładamy nadzienie.
- Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości 1,5 cm, zawijając lekko krawędzie. Układamy na nadzieniu w kształcie kratownicy, przyciskając końce do boku formy.
- Pieczemy w rozgrzanym do 180-200 st. C w piekarniku przez około 30 minut (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160-180 st. C). Wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.