Tarta austriacka ze świeżą żurawiną: przepis na wyśmienity świąteczny deser

2021-03-29
Tarta austriacka ze świeżą żurawiną: przepis na wyśmienity świąteczny deser
Autor: www.cranberries-usa.pl Tarta austriacka z żurawiną jest łatwa w przygotowaniu i wspaniale urozmaici świąteczny stół.
średni
40 min
4

Tarta austriacka ze świeżą żurawiną może okazać się hitem na bożonarodzeniowym stole! Deser jest wariacją na temat tradycyjnego ciasta z rzadko pojawiającym się na polskich świątecznych stołach, ale bardzo modnym ostatnio dodatkiem - żurawiną.

SKŁADNIKI

  • 300 gr mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 80 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 125 g konfitury wiśniowo-żurawinowej
  • miąższ z jednej laski wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g całej, suszonej żurawiny amerykańskiej
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami laskowymi.
  • Dodajemy kawałki masła, jajko i wodę. Wszystko ugniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • Konfiturę mieszamy z miąższem waniliowym, cynamonem i żurawiną.
  • Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim rozwałkowane ciasto z krawędzią wysoką na 1,5 do 2 cm. Formę wraz z ciastem wkładamy do lodówki na 60 minut.
  • Po wyjęciu dziurawimy ciasto kilkakrotnie widelcem, nakładamy nadzienie.
  • Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości 1,5 cm, zawijając lekko krawędzie. Układamy na nadzieniu w kształcie kratownicy, przyciskając końce do boku formy.
  • Pieczemy w rozgrzanym do 180-200  st. C w piekarniku przez około 30 minut (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160-180 st. C). Wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.