Szybkie ciasto owsiane z jabłkami i rodzynkami - idealne na deser i podwieczorek
2021-10-13
łatwy
20 min
12
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Szybkie ciasto owsiane z jabłkami i rodzynkami to najlepszy pomysł na deser lub podwieczorek. Przygotowanie ciasta zajmie Ci mniej niż 20 minut. Potem tylko upiec ciasto i zaparzyć kawę. Na koniec będziesz rozkoszować się słodkim, cynamonowym ciastem z jabłkami i rodzynkami. Pyszności!
SKŁADNIKI
- 1 szklanka masła
- 2 ½ szklanki mąki bezglutenowej
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 jajka L
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki jabłek obranych i pokrojonych w cząstki
- ½ szklanki rodzynek
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę do pieczenia o wymiarach 30 x 20 papierem do pieczenia i odstaw na bok.
- W dużej misce utrzyj masło i brązowy cukier na lekką i puszystą masę.
- Dodaj jajka i wanilię i dobrze ubij.
- Dodaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Mieszaj do połączenia. Ciasto będzie dość ciężkie. Na koniec dodaj 1 szklankę jabłek i wszystkie rodzynki.
Rozłóż ciasto równomiernie na przygotowanej formie. Na wierzchu ułóż pozostałe kawałki jabłek. - Piecz przez 30 do 35 minut, aż ciasto zarumieni się i upiecze wewnątrz.
- Pozostaw ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia. Oprósz cukrem pudrem.
- Po ostygnięciu pokrój na 12 równych kawałków.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.