Szybkie ciasto owsiane z jabłkami i rodzynkami - idealne na deser i podwieczorek

Szybkie ciasto owsiane z jabłkami i rodzynkami - idealne na deser i podwieczorek
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szybkie ciasto owsiane z jabłkami i rodzynkami to najlepszy pomysł na deser lub podwieczorek. Przygotowanie ciasta zajmie Ci mniej niż 20 minut. Potem tylko upiec ciasto i zaparzyć kawę. Na koniec będziesz rozkoszować się słodkim, cynamonowym ciastem z jabłkami i rodzynkami. Pyszności!

Składniki

1 szklanka masła

2 ½ szklanki mąki bezglutenowej

½ szklanki płatków owsianych

1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

1 szklanka brązowego cukru

2 jajka L

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 szklanki jabłek obranych i pokrojonych w cząstki

½ szklanki rodzynek

1 łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę do pieczenia o wymiarach 30 x 20  papierem do pieczenia i odstaw na bok.

W dużej misce utrzyj masło i brązowy cukier na lekką i puszystą masę.

Dodaj jajka i wanilię i dobrze ubij.

Dodaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Mieszaj do połączenia.  Ciasto będzie dość ciężkie. Na koniec dodaj 1 szklankę jabłek i wszystkie rodzynki. 

Rozłóż ciasto równomiernie na przygotowanej formie. Na wierzchu ułóż pozostałe kawałki jabłek.

Piecz przez 30 do 35 minut, aż ciasto zarumieni się i upiecze wewnątrz.

Pozostaw ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia. Oprósz  cukrem pudrem.

Po ostygnięciu pokrój na 12 równych kawałków.

Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej