Szybkie ciasto czekoladowe z majonezem i owocami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Lubisz czekoladę, owoce sezonowe i... majonez? To ciasto, choć w pierwszej chwili wydaje się dziwne, może okazać się strzałem w dziesiątkę. Sprawdź, jak zrobić majonezowe ciasto czekoladowe z owocami.
Jak sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone? Wystarczy wbić w nie od góry cienki patyczek. Jeśli po wyciągnięciu będzie suchy, to mamy pewność, że ciasto jest gotowe.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki majonezu
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- ulubione owoce sezonowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Czekoladęrozpuścić w kąpieli wodnej.
- Do masy żółtkowej wlewać czekoladę, cały czas mieszając. Następnie niewielkimi porcjami dodawać suche składniki i mieszać ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do masy dodać majonez i mleko. Ponownie wymieszać.
- Na koniec połączyć ciasto z pianą z białek.
- Przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na wierzchu ułożyć owoce.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez około. 30 min.