Szarlotka królewska z bezą i kruszonką
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szarlotka królewska to smak dzieciństwa w PRL. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Maślane ciasto, wilgotne jabłka, miękka beza i ukoronowanie całości - kruszonka. Fantastyczny deser na każdą porę roku.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki mąki
- 3 jajka: oddzielnie żółtka i białka,
- 1 całe jajko
- 25 dag margaryna
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki śmietany
- 2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
- 1 szczypta soli
- 1 opakowanie kisiel truskawkowy
- 0,5 szklanki cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, jajka, cukru waniliowego, cukru, śmietany i margaryny zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
- Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w plasterki i dusimy dodając pod koniec galaretkę i cynamon, odstawiamy do przestudzenia.
- Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem, na wierzch wykładamy jabłka.
- Ubijamy białka ze szczyptą soli, gdy będą sztywne dodajemy cukier puder, a później kisiel. Pianę wykładamy na jabłka.
- Na wierzch rwiemy kawałki pozostałego ciasta kruchego.
- Ciasto pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.