Szarlotka królewska z bezą i kruszonką

2021-03-29
Szarlotka królewska z bezą i kruszonką
Autor: Shutterstock Szarlotka - ciasto naszego dzieciństwa
łatwy
30 min
4

Szarlotka królewska to smak dzieciństwa w PRL. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Maślane ciasto, wilgotne jabłka, miękka beza i ukoronowanie całości - kruszonka. Fantastyczny deser na każdą porę roku. 

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mąki
  • 3 jajka: oddzielnie żółtka i białka,
  • 1 całe jajko
  • 25 dag margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie kisiel truskawkowy
  • 0,5 szklanki cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, jajka, cukru waniliowego, cukru, śmietany i margaryny zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
  • Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w plasterki i dusimy dodając pod koniec galaretkę i cynamon, odstawiamy do przestudzenia.
  • Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem, na wierzch wykładamy jabłka.
  • Ubijamy białka ze szczyptą soli, gdy będą sztywne dodajemy cukier puder, a później kisiel. Pianę wykładamy na jabłka.
  • Na wierzch rwiemy kawałki pozostałego ciasta kruchego.
  • Ciasto pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Redakcja
więcej