Sypane ciasto z truskawkami na szybko: przepis na włoskie ciasto z kruszonki

Sypane ciasto z truskawkami na szybko: przepis na włoskie ciasto z kruszonką
Autor: Shutterstock.com Maślana kruszonka i delikatne nadzienie truskawkowe
łatwy
20 min
8

Dieta wegetariańska

Sypane ciasto z truskawkami na szybko to super łatwy przepis na słynne włoskie sbriociolata, czyli ciasto z kruszonki. Po włosku sbriciolata oznacza kruszonkę. Czy może być coś lepszego niż maślane ciasto, delikatne i kruche, nadziane soczystymi owocami i twarożkiem? Absolutne ambrozje! Koniecznie wypróbujcie! 

Bardzo dawno temu, w zamierzchłych czasach pierwszych cukierniczych eksperymentów, przeczytałam we włoskim czasopiśmie, że ciasto z kruszonki jest najłatwiejsze na świecie. Pracowicie wyrabiałam palcami kruszonkę i piekłam zapamiętale przez cały sezon owocowy. Jeśli tę kruszonką bardziej ubijecie, to po prostu otrzymacie doskonałe kruche ciasto. Uwielbiam ten maślany smak topniejący na języku. Słodycz pieczonych owoców ściekająca po brodzie. Kremowy serek jest jak kontrapunkt dla całości. Bo to nie jest zwykłe ciasto, to poemat na cześć lata i jego najlepszych chwil. Do ciasto koniecznie podajcie filiżankę dobrej herbaty lub kawy. Nie spieszcie się. Jedzcie ten kruchy placek łyżeczką. Im mniejsza, tym dłużej trwa kulinarna rozkosz... 

SKŁADNIKI

  • Na sypane ciasto z kruszonki:
  • 320 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 130 g (½ szklanki) cukru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • Na nadzienie:
  • 250 g serka ricotta
  • 250 g truskawek
  • 80 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki pokroić na małe kawałki. Przełożyć do miski. Do truskawek dodać serek ricotta i cukier puder. Wymieszać na jednorodną masę. 
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski dodać masło pokrojone w kostkę oraz jajko i cukier. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. 
  • Wszystko razem wymieszać palcami na kruszonkę. Można to także przygotować w malakserze, siekając nożami. 
  • Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć pergaminem. 
  • Na dno tortownicy wsypać 2/3 przygotowanej kruszonki. Wyrównać dno, uformować brzegi. 
  • Teraz wyłożyć nadzienie. Wyrównać wierzch. Posypać pozostałą kruszonką. 
  • Tortownicę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut w 180°C.
  • Podawać na ciepło z lodami lub po ostygnięciu. 
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej