Suflet czekoladowy bez pieczenia - jak go przygotować?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Suflet czekoladowy przypomina wyglądem muffiny jednak zawiera trochę inne składniki. Przygotowywany jest z żółtek i ubitej piany z białek z dodatkiem czekolady. Najlepiej smakuje na gorąco, podany od razu po upieczeniu z gałką lodów waniliowych. Polecamy również wersje bez pieczenia na zimno.
SKŁADNIKI
- 200 ml śmietany
- 125 ml mleka
- 2 tabliczki czekolady o 70% zawartości kakao (20 dag)
- 3 średnie jajka
- 7,5 dag cukru
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko i śmietanę wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na około 10 minut. Przelewamy do metalowej miseczki, którą wstawiamy do gorącej kąpieli. Dodajemy żółtka i mieszamy, aż krem zgęstnieje.
- Następnie dodajemy do kremu rozdrobnioną jedną tabliczkę czekolady i mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy.
- Ubite białka dodajemy do zimnej masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. Przygotowaną w ten sposób masę wlewamy do foremek i wstawiamy na 4,5h do lodówki. Przed podaniem rozpuszczamy pozostałą tabliczkę czekolady i polewamy gotowy deser.