Słonecznikowiec. Jak zrobić obłędne ciasto słonecznikowe?

2022-12-01 13:03

Ciasto słonecznikowe to pyszne połączenie kruchego spodu, kremu kajmakowego oraz prażonych nasion słonecznika. Ten deser zachwyci smakiem i oryginalnym aromatem. Pasuje na każdą okazję. Wbrew pozorom przepis na to obłędne ciasto nie jest trudny, więc sprawdź go już teraz.

słonecznikowiec

i

Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
8

Jak zrobić ciasto słonecznikowe?

Upieczenie domowego słonecznikowca nie powinno sprawić problemów. Najpierw należy upiec kruche ciasto. W międzyczasie robi się krem kajmakowy i praży pestki słonecznika z masłem i cukrem. Kiedy kruchy spód ostygnie, nakłada się krem, a wierzch posypuje prażonym słonecznikiem. Gotowe ciasto trzeba jeszcze wstawić do lodówki i poczekać dwie godziny.

Słonecznikowiec - przepis na ciasto

  • Upieczenie tego wybornego ciasta z dodatkiem pestek słonecznika zajmuje trochę więcej czasu. Jednak dzięki temu łatwemu przepisowi będzie to sama przyjemność.
  • Składniki są łatwo dostępne i bez problemu można je kupić w każdym większym sklepie spożywczym.
  • Dosypując 1 łyżkę kakao do kruchego ciasta, upiecze się kakaowy spód. W tej wersji ciasto również smakuje zacnie.
  • Smak ciasta wzbogacą prażone owoce jak jabłka czy gruszki. Należy uprażyć je z dodatkiem cukru, przełożyć na kruche ciasto i przykryć kremem.
  • Słonecznikowiec można przygotować na bazie kakaowych blatów biszkoptowych. W tej odsłonie biszkopt należy przekroić na dwa blaty, przełożyć je kremem, posypać prażonym słonecznikiem i wstawić do lodówki.

Kiedy podawać słonecznikowiec?

To domowe ciasto na kruchym spodzie o ciekawym smaku to pomysł na różne okazje. Imprezy, urodziny, imieniny, a nawet Wielkanoc czy święta Bożego Narodzenia – słonecznikowiec będzie smakował zawsze, a rodzina i goście będą pod wrażeniem.

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto:
  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g masła  
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  •  
  • krem kajmakowy:
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki łuskanych pestek słonecznika
  •  
  • prażony słonecznik:
  • 300 g łuskanych pestek słonecznika
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier z wanilią. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i lekko rozwałkować na okrągły kształt, tak aby przykryło dno i boki okrągłej formy. Dno nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni i odstawić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać kajmak. Wsypać pestki słonecznika i wymieszać.
  • Na patelni roztopić masło. Wsypać cukier i słonecznika. Uprażyć na złoty kolor i odstawić do ostygnięcia.
  • Na kruche ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Podawać na deser.
Adrianna Ostaszewska - kruche ciasteczko
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...