Słonecznikowiec. Jak zrobić obłędne ciasto słonecznikowe?
Ciasto słonecznikowe to pyszne połączenie kruchego spodu, kremu kajmakowego oraz prażonych nasion słonecznika. Ten deser zachwyci smakiem i oryginalnym aromatem. Pasuje na każdą okazję. Wbrew pozorom przepis na to obłędne ciasto nie jest trudny, więc sprawdź go już teraz.
Jak zrobić ciasto słonecznikowe?
Upieczenie domowego słonecznikowca nie powinno sprawić problemów. Najpierw należy upiec kruche ciasto. W międzyczasie robi się krem kajmakowy i praży pestki słonecznika z masłem i cukrem. Kiedy kruchy spód ostygnie, nakłada się krem, a wierzch posypuje prażonym słonecznikiem. Gotowe ciasto trzeba jeszcze wstawić do lodówki i poczekać dwie godziny.
Słonecznikowiec - przepis na ciasto
- Upieczenie tego wybornego ciasta z dodatkiem pestek słonecznika zajmuje trochę więcej czasu. Jednak dzięki temu łatwemu przepisowi będzie to sama przyjemność.
- Składniki są łatwo dostępne i bez problemu można je kupić w każdym większym sklepie spożywczym.
- Dosypując 1 łyżkę kakao do kruchego ciasta, upiecze się kakaowy spód. W tej wersji ciasto również smakuje zacnie.
- Smak ciasta wzbogacą prażone owoce jak jabłka czy gruszki. Należy uprażyć je z dodatkiem cukru, przełożyć na kruche ciasto i przykryć kremem.
- Słonecznikowiec można przygotować na bazie kakaowych blatów biszkoptowych. W tej odsłonie biszkopt należy przekroić na dwa blaty, przełożyć je kremem, posypać prażonym słonecznikiem i wstawić do lodówki.
Kiedy podawać słonecznikowiec?
To domowe ciasto na kruchym spodzie o ciekawym smaku to pomysł na różne okazje. Imprezy, urodziny, imieniny, a nawet Wielkanoc czy święta Bożego Narodzenia – słonecznikowiec będzie smakował zawsze, a rodzina i goście będą pod wrażeniem.
SKŁADNIKI
- kruche ciasto:
- 320 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- krem kajmakowy:
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki łuskanych pestek słonecznika
- prażony słonecznik:
- 300 g łuskanych pestek słonecznika
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier z wanilią. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto wyjąć z lodówki i lekko rozwałkować na okrągły kształt, tak aby przykryło dno i boki okrągłej formy. Dno nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni i odstawić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać kajmak. Wsypać pestki słonecznika i wymieszać.
- Na patelni roztopić masło. Wsypać cukier i słonecznika. Uprażyć na złoty kolor i odstawić do ostygnięcia.
- Na kruche ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Podawać na deser.