Słonecznikowiec. Jak zrobić obłędne ciasto słonecznikowe?
Ciasto słonecznikowe to pyszne połączenie kruchego spodu, kremu kajmakowego oraz prażonych nasion słonecznika. Ten deser zachwyci smakiem i oryginalnym aromatem. Pasuje na każdą okazję. Wbrew pozorom przepis na to obłędne ciasto nie jest trudny, więc sprawdź go już teraz.
i
Jak zrobić ciasto słonecznikowe?
Upieczenie domowego słonecznikowca nie powinno sprawić problemów. Najpierw należy upiec kruche ciasto. W międzyczasie robi się krem kajmakowy i praży pestki słonecznika z masłem i cukrem. Kiedy kruchy spód ostygnie, nakłada się krem, a wierzch posypuje prażonym słonecznikiem. Gotowe ciasto trzeba jeszcze wstawić do lodówki i poczekać dwie godziny.
Słonecznikowiec - przepis na ciasto
- Upieczenie tego wybornego ciasta z dodatkiem pestek słonecznika zajmuje trochę więcej czasu. Jednak dzięki temu łatwemu przepisowi będzie to sama przyjemność.
- Składniki są łatwo dostępne i bez problemu można je kupić w każdym większym sklepie spożywczym.
- Dosypując 1 łyżkę kakao do kruchego ciasta, upiecze się kakaowy spód. W tej wersji ciasto również smakuje zacnie.
- Smak ciasta wzbogacą prażone owoce jak jabłka czy gruszki. Należy uprażyć je z dodatkiem cukru, przełożyć na kruche ciasto i przykryć kremem.
- Słonecznikowiec można przygotować na bazie kakaowych blatów biszkoptowych. W tej odsłonie biszkopt należy przekroić na dwa blaty, przełożyć je kremem, posypać prażonym słonecznikiem i wstawić do lodówki.
Kiedy podawać słonecznikowiec?
To domowe ciasto na kruchym spodzie o ciekawym smaku to pomysł na różne okazje. Imprezy, urodziny, imieniny, a nawet Wielkanoc czy święta Bożego Narodzenia – słonecznikowiec będzie smakował zawsze, a rodzina i goście będą pod wrażeniem.
SKŁADNIKI
- kruche ciasto:
- 320 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- krem kajmakowy:
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki łuskanych pestek słonecznika
- prażony słonecznik:
- 300 g łuskanych pestek słonecznika
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier z wanilią. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto wyjąć z lodówki i lekko rozwałkować na okrągły kształt, tak aby przykryło dno i boki okrągłej formy. Dno nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni i odstawić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać kajmak. Wsypać pestki słonecznika i wymieszać.
- Na patelni roztopić masło. Wsypać cukier i słonecznika. Uprażyć na złoty kolor i odstawić do ostygnięcia.
- Na kruche ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Podawać na deser.