Ciasto śliwkowe ŚLIWKI POD PIERZYNKĄ – łatwy przepis na pyszny deser
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Śliwki po pierzynką z ciasta polecamy gdy masz ochotę na zdrowy i smaczny deser, łatwy i szybki do przygotowania. Dużą zaletą tego wypieku jest to, że nigdy nie robi się w nim zakalec. Trzy, dwa, jeden, śliwki – start!
SKŁADNIKI
- 75 dag śliwek
- 6 dag (około ¼ kubka) drobnoziarnistego cukru
- 18 dag (1½ kubka) mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 dag drobnoziarnistego cukru
- 3/4 kostki zimnego, posiekanego masła
- całe jajko
- 125 ml (około ½ szklanki) mleka
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Naczynie żaroodporne natłuść.
- Śliwki opłucz. Pokrój na ćwiartki, usuń pestki.
- Owoce przełóż do rondelka. Zasyp cukrem, dodaj łyżkę wody. Mieszaj na małym ogniu przez około pięć minut, aż cukier się rozpuści i śliwki nieco zmiękną.
- Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego.
- Mąkę przesiej do miski.
- Dodaj cukier, wymieszaj całość.
- Końcami palców rozetrzyj mąkę i cukier z rozdrobnionym masłem. Powinny powstać „okruszki”.
- Jajko połącz z mlekiem. Wlej do miseczki z ciastem. Wymieszaj.
- Dużą łyżką nakładaj ciasto na śliwki.
- Piecz około 30-40 minut, aż ciasto się upiecze i lekko przyrumieni.
- Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.
- Podawaj przestudzone.