Rurki z kremem - przepis według Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje
2021-03-29
średni
50 min
4
Podajemy przepis Ewy Wachowicz na rurki z kremem domowej roboty. Sprawdź, jak zrobić rurki z kremem Ewy Wachowicz, idealnie kruche, lekkie, rozpływające się ustach. Zaopatrz się w specjalne foremki do robienia rurek i do dzieła!
SKŁADNIKI
- 480 g mąki pszennej
- 200 g margaryny
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 litr mleka
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 250 g cukru pudru
- 50 g masła
- 80 g mąki ziemniaczanej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wsyp do miski 400 g mąki, margarynę pokrój na drobne kawałki i posiekaj wraz z mąką. Dodaj śmietanę, 1 łyżkę cukru waniliowego i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i odstaw do lodówki na kilka godzin.
- Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Wytnij paseczki szerokości 2-3 centymetrów o długości ok. 25 centymetrów.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 210 stopni C (termoobieg).
- Foremki do rurek posmaruj masłem. Zawijaj na nie paski ciasta zaczynając od węższego końca tak, aby paski zachodziły na siebie. Połóż na natłuszczonej blaszce i wstaw do piekarnika na 15-17 minut. Po upieczeniu zdejmij rurki z foremek.
- Teraz przygotuj krem. Wlej do szklanki 5 łyżek mleka, a resztę zagotuj.
- Jajka i żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodaj 80 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, odłożone 5 łyżek mleka i zmiksuj.
- Do gotującego się mleka dodaj 50 g masła pokrojonego w kostkę, opakowanie cukru waniliowego i doprowadź do wrzenia.
- Gotowe mleko powoli wlewaj do masy z żółtek. Wymieszaj. Przelej do garnka i wstaw na wolny ogień. Gotuj aż masa zgęstnieje i odstaw do ostygnięcia.
- Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nią rurki kremem.