Rurki z kremem - przepis według Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje

2021-03-29
Zuzanna Lubart
Rurki z kremem - przepis według Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje
Autor: Shutterstock Rurki z kremem to co prawda pracochłonne ciasta, ale efekt jest warty poniesienia trudu.
średni
50 min
4

Podajemy przepis Ewy Wachowicz na rurki z kremem domowej roboty. Sprawdź, jak zrobić rurki z kremem Ewy Wachowicz, idealnie kruche, lekkie, rozpływające się ustach. Zaopatrz się w specjalne foremki do robienia rurek i do dzieła! 

SKŁADNIKI

  • 480 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 litr mleka
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 250 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wsyp do miski 400 g mąki, margarynę pokrój na drobne kawałki i posiekaj wraz z mąką. Dodaj śmietanę, 1 łyżkę cukru waniliowego i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i odstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Wytnij paseczki szerokości 2-3 centymetrów o długości ok. 25 centymetrów.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 210 stopni C (termoobieg).
  • Foremki do rurek posmaruj masłem. Zawijaj na nie paski ciasta zaczynając od węższego końca tak, aby paski zachodziły na siebie. Połóż na natłuszczonej blaszce i wstaw do piekarnika na 15-17 minut. Po upieczeniu zdejmij rurki z foremek.
  • Teraz przygotuj krem. Wlej do szklanki 5 łyżek mleka, a resztę zagotuj.
  • Jajka i żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puch. Dodaj 80 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, odłożone 5 łyżek mleka i zmiksuj.
  • Do gotującego się mleka dodaj 50 g masła pokrojonego w kostkę, opakowanie cukru waniliowego i doprowadź do wrzenia.
  • Gotowe mleko powoli wlewaj do masy z żółtek. Wymieszaj. Przelej do garnka i wstaw na wolny ogień. Gotuj aż masa zgęstnieje i odstaw do ostygnięcia.
  • Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nią rurki kremem. 
Zuzanna Lubart