Różowe ciasto z owocową masą budyniową
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Łatwe w przygotowaniu ciasto z delikatnie owocową masą budyniową. Świetnie sprawdzi się w zastępstwie dziewczęcego urodzinowego tortu, wystarczy pięknie je przybrać.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 2 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1 galaretka (owoce leśne/malina/żurawina)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka utrzeć z olejem, cukrem i jogurtem. Do masy dodać białka i mąkę i wymieszać.
- Przelać ciasto do blaszki i piec 30 min w 160 st. C. Wyjąć i ostudzić.
- W niepełnej szklance zimnego mleka rozprowadzić budyń.
- Resztę mleka zagotować, dodać rozprowadzony budyń i galaretkę.
- Zdjąć z ognia i gorąca jeszcze masę wyżyć na ciasto.