Rozkoszny placek z czerwonymi porzeczkami i kokosową kruszonką
2021-07-09
łatwy
30 min
4
Placek z czerwonymi porzeczkami i kokosową kruszonką to naprawdę rozkoszne ciasto, które i osłodzi i orzeźwi w letnie popołudnia. Prosty do przygotowania, pachnący, z lekko chrupiącym wierzchem. Po prostu cudo!
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 2/3 szklanki cukru
- 150 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 400 g czerwonych porzeczek,
- umytych i przebranych
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- Kruszonka
- 50 g wiórków kokosowych
- 5 łyżek cukru
- 50 g masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z cukrem, dodać jajko, masło i wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodać łyżkę śmietany.
- Z ciasta odłożyć 1/3, a resztą ciasta wylepić dno blaszki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
- W rondelku roztopić 50 g masła, dodać cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i wymieszać.
- Umyte, wyszypułkowane i odsączone z nadmiaru soku owoce obtoczyć w 1 łyżce mąki kukurydzianej i wyłożyć je na ciasto w blaszce. Wierzch posypać kokosową kruszonką.
- Pozostawione wcześniej ciasto pokruszyć w rękach i posypać nim wierzch naszego wypieku. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 45-50 minut.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?