Rozkoszny placek z czerwonymi porzeczkami i kokosową kruszonką

Rozkoszny placek z czerwonymi porzeczkami i kokosową kruszonką
Autor: Shutterstock Czerwone porzeczki nadają się nie tylko na przetwory - ciasta z nimi smakują niezrównanie
łatwy
30 min
4

Placek z czerwonymi porzeczkami i kokosową kruszonką to naprawdę rozkoszne ciasto, które i osłodzi i orzeźwi w letnie popołudnia. Prosty do przygotowania, pachnący, z lekko chrupiącym wierzchem. Po prostu cudo!

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 400 g czerwonych porzeczek,
  • umytych i przebranych
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • Kruszonka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z cukrem, dodać jajko, masło i wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodać łyżkę śmietany.
  • Z ciasta odłożyć 1/3, a resztą ciasta wylepić dno blaszki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  • W rondelku roztopić 50 g masła, dodać cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i wymieszać.
  • Umyte, wyszypułkowane i odsączone z nadmiaru soku owoce obtoczyć w 1 łyżce mąki kukurydzianej i wyłożyć je na ciasto w blaszce. Wierzch posypać kokosową kruszonką.
  • Pozostawione wcześniej ciasto pokruszyć w rękach i posypać nim wierzch naszego wypieku. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 45-50 minut.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej