Rolada dyniowa z kremem twarożkowym: przepis na fenomenalny deser

Rolada dyniowa z kremem twarożkowym: przepis na fenomenalny deser
Autor: Shutterstock.com Rolada dyniowa z kremem twarożkowym: przepis na fenomenalny deser
łatwy
30 min
6

Rolada dyniowa jest prosta w przygotowaniu i z dostępnych składników. Mimo to efekt przekracza wszelkie oczekiwania. Tylko trzy jajka tworzą ogromny, zwiewny, pyszny deser, który rozpływa się w ustach. Jedyna wada tej rolady, to fakt, że znika w oka mgnieniu. Puree z dyni dodane do biskwitu zawsze nadaje bardzo delikatną konsystencję. Taki biszkopt jest puszysty i wilgotny. Do tego pomarańczowy lub morelowy dżem. I najlepszy moim zdaniem krem ​​do wypieków dyniowo-marchewkowych, zrobiony z twarogu z niewielką ilością masła, z którego jednak można zrezygnować. Spróbuj przygotować i podziel się z nami swoim wrażeniami! 

Ciasta i ciasteczka świąteczne na Wigilię i Boże Narodzenie: 12 nowych przepisów

SKŁADNIKI

  • 3 jajka M
  • 115 g mąki
  • 200 g cukru
  • 160 ml puree z dyni (wcześniej ugotowanej i przetartej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 słoik dżemu pomarańczowego lub morelowego
  • 240 g twarożku kremowego 
  • 2 łyżki masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddziel białka od żółtek. Ubij żółtka w misce ze 100 gramami cukru na jasną kremową konsystencję. Dodaj puree z dyni oraz cynamon. Wymieszaj na jendorodną masę. 
  • W innej misce ubij białka ze szczyptą soli, aż do uzyskania tzw. miękkich szczytów. Oznacza to, że na pianie po wyjęciu końcówek miksera tworzą się szczyty z miękko opadającymi wierzchołkami. 
  • Do ubitej piany z białek dodaj porcjami 100 g cukru. Dalej ubijaj aż do uzyskania sztywnej piany.
  • Połącz mieszanki białka i żółtka i przesiej na nich mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką, jakbyś je kroiła, i unosząc od dołu do góry, starając się nie zniszczyć napowietrzeonej konsystencji.
  • Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, a następnie zwilż blachę do pieczenia niewielką ilością wody, aby pergamin się przykleił. Łopatką rozprowadzić ciasto na pergaminie warstwą o grubości około 1-1,5 cm. 
  • Piecz 12-15 minut w 180°C. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i pozwól ciastu ostygnąć przez 5 minut. Posyp ściereczkę cukrem pudrem przez sitko i odwróć blachę do pieczenia warstwą ciasta na ściereczkę. Ostrożnie zdejmij pergamin z ciasta. Zwiń ciasto w zgrabną roladę razem ze ściereczką i pozostaw zwinięte do całkowitego ostygnięcia.
  • Utrzyj twaróg ze zmiękczonym masłem i ekstraktem waniliowym mikserem na gładką konsystencję. Dodaj cukier puder i szybko ubij. 
  • Podgrzej dżem pomarańczowy lub morelowy. Wystarczy żeby był ciepły i dał się lekko rozsmarować.
  • Rozwiń wystudzoną roladę i równomiernie rozprowadź dżem, a następnie krem. Pozostawiając z obu dłuższych krawędzi wolny od dżemu i kremu margines szerokości 1 cm. Zwiń roladę i wstaw ją do lodówki na 1 godzinę.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej