Pyszne ciasto półkruche z owocami, masą budyniową i kruszonką
2021-08-09
łatwy
70 min
4
Pyszne ciasto z półkruchego ciasta z masą budyniową i kruszonką będzie świetnym pomysłem na osłodzenie przyjęcia wśród znajomych i rodziny. To proste do przyrządzenia ciasto na pewno z chęcią zjedzą twoi domownicy. Masa budyniowa i kruszonka zamieni prosty wypiek w dzieło prawdziwego master szefa!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 120 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 proc.
- Masa:
- 250 ml mleka
- opakowanie budyniu waniliowego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g cukru
- 250 g serka śmietankowego
- 400 g truskawek
- Kruszonka:
- 90 g roztopionego masła
- pół szklanki mąki, zmielonych migdałów i cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- masło do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieć ciasto. Blachę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ją rozwałkowanym ciastem.
- Wstaw na ok. 20 minut do lodówki. Następnie piecz 10–15 minut w 180°C (termoobieg) lub 200°C (grzanie góra/dół).
- Zagotuj 200 ml mleka. W pozostałym starannie rozrób proszek budyniowy, dodaj ekstrakt i cukier, wymieszaj.
- Do gotującego się mleka dodaj rozpuszczony proszek budyniowy, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 2–3 minuty, cały czas mieszając.
- Budyń przełóż do miski i miksuj, aż przestygnie, następnie dodaj serek. Znowu zmiksuj. Masę rozłóż na cieście. Na wierzchu ułóż pokrojone na pół truskawki.
- Składniki na kruszonkę wymieszaj dłonią w misce, formując palcami kruszonkę. Posyp nią wierzch ciasta.
- Całość piecz ok. 30 minut w 180°C (termoobieg) lub 200°C (grzanie góra/dół).