Pyszne ciasto półkruche z owocami, masą budyniową i kruszonką

2019-03-12
Półkruche ciasto z masa budyniową i owocami
Autor: Shutterstock Poza sezonem truskawki można zastąpić dowolnymi owocami.
łatwy
70 min
4

Pyszne ciasto z półkruchego ciasta z masą budyniową i kruszonką będzie świetnym pomysłem na osłodzenie przyjęcia wśród znajomych i rodziny. To proste do przyrządzenia ciasto na pewno z chęcią zjedzą twoi domownicy. Masa budyniowa i kruszonka zamieni prosty wypiek w dzieło prawdziwego master szefa!

Składniki

Ciasto:

120 g masła

200 g mąki pszennej

60 g cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 proc.

 

Masa:

250 ml mleka

opakowanie budyniu waniliowego

łyżeczka ekstraktu z wanilii

50 g cukru

250 g serka śmietankowego

400 g truskawek

 

Kruszonka:

90 g roztopionego masła

pół szklanki mąki, zmielonych migdałów i cukru pudru

łyżeczka ekstraktu z wanilii

masło do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Z podanych składników zagnieć ciasto. Blachę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ją rozwałkowanym ciastem.

Wstaw na ok. 20 minut do lodówki. Następnie piecz 10–15 minut w 180°C (termoobieg) lub 200°C (grzanie góra/dół).

Zagotuj 200 ml mleka. W pozostałym starannie rozrób proszek budyniowy, dodaj ekstrakt i cukier, wymieszaj.

Do gotującego się mleka dodaj rozpuszczony proszek budyniowy, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 2–3 minuty, cały czas mieszając.

Budyń przełóż do miski i miksuj, aż przestygnie, następnie dodaj serek. Znowu zmiksuj. Masę rozłóż na cieście. Na wierzchu ułóż pokrojone na pół truskawki.

Składniki na kruszonkę wymieszaj dłonią w misce, formując palcami kruszonkę. Posyp nią wierzch ciasta.

Całość piecz ok. 30 minut w 180°C (termoobieg) lub 200°C (grzanie góra/dół).