Pyszne ciasto półkruche z owocami, masą budyniową i kruszonką

Półkruche ciasto z masa budyniową i owocami
Autor: Shutterstock Poza sezonem truskawki można zastąpić dowolnymi owocami.
łatwy
70 min
4

Pyszne ciasto z półkruchego ciasta z masą budyniową i kruszonką będzie świetnym pomysłem na osłodzenie przyjęcia wśród znajomych i rodziny. To proste do przyrządzenia ciasto na pewno z chęcią zjedzą twoi domownicy. Masa budyniowa i kruszonka zamieni prosty wypiek w dzieło prawdziwego master szefa!

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 120 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka, 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 proc.
  • Masa:
  • 250 ml mleka
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g cukru
  • 250 g serka śmietankowego
  • 400 g truskawek
  • Kruszonka:
  • 90 g roztopionego masła
  • pół szklanki mąki, zmielonych migdałów i cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • masło do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieć ciasto. Blachę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ją rozwałkowanym ciastem.
  • Wstaw na ok. 20 minut do lodówki. Następnie piecz 10–15 minut w 180°C (termoobieg) lub 200°C (grzanie góra/dół).
  • Zagotuj 200 ml mleka. W pozostałym starannie rozrób proszek budyniowy, dodaj ekstrakt i cukier, wymieszaj.
  • Do gotującego się mleka dodaj rozpuszczony proszek budyniowy, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 2–3 minuty, cały czas mieszając.
  • Budyń przełóż do miski i miksuj, aż przestygnie, następnie dodaj serek. Znowu zmiksuj. Masę rozłóż na cieście. Na wierzchu ułóż pokrojone na pół truskawki.
  • Składniki na kruszonkę wymieszaj dłonią w misce, formując palcami kruszonkę. Posyp nią wierzch ciasta.
  • Całość piecz ok. 30 minut w 180°C (termoobieg) lub 200°C (grzanie góra/dół).