Puszysty biszkopt porzeczkowo-kremowy. Dzięki naszym wskazówkom zawsze się uda
2022-07-11
średni
50 min
6
Ciasto biszkoptowe potrafi być kapryśne. Na przykład najpierw ładnie wyrośnie, a później niestety opada. A wystarczy przestrzegać kilku zasad – i biszkopt zawsze się uda.
Do ciasta biszkoptowego białka powinny być dobrze ubite. Przy mieszaniu ciasta z mąką ruchy powinny być wolne i delikatne – nie powinniśmy wyrabiać ciasta dłużej niż do połączenia składników.
Ciasto biszkoptowe powinno się wkładać do zimnego piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach, bez wyciągania.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 1000 ml śmietanki 36%
- 6 łyżek cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
- 3/4 szklanki soku z ananasa lub wody z dodatkiem soku z połowy cytryny i 50 ml alkoholu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić ma sztywną pianę. Dodać cukier – ponownie ubić. Wciąż ubijając, dodać żółtka.
- Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.
- Ciasto przełożyć do formy (36x25 cm lub okrągłej o średnicy 26 cm) i wstawić do zimnego piekarnika.
- Piec w temperaturze 200–230ºC przez 30–35 minut.
- Ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku i studzić przy otwartych drzwiczkach.
- Po ostudzeniu biszkopt wyjąć z formy i podzielić na dwie warstwy.
- Przygotować krem: ubić schłodzoną śmietanę, dodać do niej schłodzony serek mascarpone i cukier puder. Schłodzić całość w lodówce.
- Dolną część biszkoptu naponczować sokiem. Posmarować dżemem porzeczkowym, następnie połową kremu.
- Położyć drugą część biszkoptu – wierzchem do dołu.
- Tak jak przy pierwszej warstwie naponczować, a następnie posmarować dżemem i drugą połową kremu. Udekorować wedle uznania.
- Całość schłodzić w lodówce.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?