Puszysty biszkopt porzeczkowo-kremowy. Dzięki naszym wskazówkom zawsze się uda

Biszkopt z kremem
Autor: Shutterstock Puszysty biszkopt porzeczkowo-kremowy
średni
50 min
6

Ciasto biszkoptowe potrafi być kapryśne. Na przykład najpierw ładnie wyrośnie, a później niestety opada. A wystarczy przestrzegać kilku zasad – i biszkopt zawsze się uda.

Do ciasta biszkoptowego białka powinny być dobrze ubite. Przy mieszaniu ciasta z mąką ruchy powinny być wolne i delikatne – nie powinniśmy wyrabiać ciasta dłużej niż do połączenia składników.

Ciasto biszkoptowe powinno się wkładać do zimnego piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach, bez wyciągania.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1000 ml śmietanki 36%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki
  • 3/4 szklanki soku z ananasa lub wody z dodatkiem soku z połowy cytryny i 50 ml alkoholu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielić białka od żółtek.
  • Białka ubić ma sztywną pianę. Dodać cukier – ponownie ubić. Wciąż ubijając, dodać żółtka.
  • Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.
  • Ciasto przełożyć do formy (36x25 cm lub okrągłej o średnicy 26 cm) i wstawić do zimnego piekarnika.
  • Piec w temperaturze 200–230ºC przez 30–35 minut.
  • Ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku i studzić przy otwartych drzwiczkach.
  • Po ostudzeniu biszkopt wyjąć z formy i podzielić na dwie warstwy.
  • Przygotować krem: ubić schłodzoną śmietanę, dodać do niej  schłodzony serek mascarpone i cukier puder. Schłodzić całość w lodówce.
  • Dolną część biszkoptu naponczować sokiem. Posmarować dżemem porzeczkowym, następnie połową kremu.
  • Położyć drugą część biszkoptu – wierzchem do dołu.
  • Tak jak przy pierwszej warstwie naponczować, a następnie posmarować dżemem i drugą połową kremu. Udekorować wedle uznania.
  • Całość schłodzić w lodówce.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej