Przepis na jabłecznik "do góry nogami" - zwariowana szarlotka na rodzinny deser

Przepis na jabłecznik do góry nogami
Autor: Shutterstock.com Jabłecznik "do góry nogami" - szarlotka z jabłkami w karmelowym sosie
łatwy
30 min
6

Uwielbiam jabłka i jabłeczniki. Wciąż szukam nowych przepisów, ale wracam również do starych wypróbowanych przepisów mojej babci. Przepis na jabłecznik do góry nogami jest genialny. Po wyjęciu z formy pyszni się biszkoptowa szarlotka z karmelem i pieczonymi jabłkami. Cynamonowa, pachnąc i słodka! Najlepsze ciasto na deser po rodzinnym obiedzie! 

Jak przechowywać jabłecznik "do góry nogami"

Ciasto należy przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu do dwóch dni. Można go również przechowywać w lodówce do pięciu dni.

Jeśli w Twoim domu jest dość ciepło, zawsze radzimy przechowywać ciasto w lodówce.

Ciasto należy wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Lub możesz prawdopodobnie podgrzać go w niskim piekarniku przez około 5-10 minut.

Ciasto można również zamrozić, a następnie rozmrozić w lodówce.

Składniki

Na karmelowy wierzch jabłecznika:

1/3 szklanki masła (65 gramów)

1/2 szklanki brązowego cukru (w opakowaniu) (110 gramów)

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki soli

2 jabłka (obrane, wydrążone i pokrojone na ósemki)

Na ciasto jabłecznika:

1/4 szklanki + 2 łyżki masła (75 gramów)

1/2 szklanki + 1 łyżka cukru pudru (112 gramów)

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru z wanilią

1 duże jajko

1 1/2 szklanki mąki pszennej (195 gramów)

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki + 1 łyżka mleka (135 gramów)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż papierem do pieczenia formę do ciasta o średnicy 20 cm. Zgnieć papier, a następnie zmocz go i wytrząśnij z nadmiaru wody przed włożeniem do formy do ciasta, chociaż odrobina wilgoci nie zaszkodzi.

Zacznij od przygotowania dna, które będzi wierzchem. W małej miseczce wymieszaj brązowy cukier i cynamon. Następnie dodaj miękkie masło i utrzyj na jednorodna masę. Rozprowadź na dnie przygotowanej tortownicy. Ułóż pokrojone jabłka.

Pora na ciasto do jabłecznika. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, odstaw na bok.

W drugiej misce ubij masło z cukrem i wanilią. Dodaj jajko i ubijaj mikserem na wysokich obrotach do uzyskania lekkiej i puszystej masy, około 2 minut. Następnie dodawaj mąkę na przemian z mlekiem. Mieszaj na niskich obrotach tylko do połączenia składników.

Wyłóż ciasto na jawałki jabłek i równomiernie rozprowadź. Piecz przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w środek ciasta wyjdzie czysta. Wyjmij ciasto na talerz. Podaj jeszcze ciepłe. Najlepiej smakuje z gałką lodów. Smacznego!

Ciasto z jabłek - jak zrobić pyszny strudel jabłkowy
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE