Porywający budyniowiec z truskawkami - sezonowe cudo, któremu trudno się oprzeć

Budyniowiec z truskawkami
Autor: Shutterstock Budyniowiec z truskawkami przyciąga uwagę.
łatwy
45 min
10

Budyniowiec z truskawkami to klasyk wiosenno-letniej kuchni. Kruchutkie ciasto, aksamitny krem i soczyste truskawki - czy może być coś lepszego? Ciężko spotkać kogoś, kto pogardziłby takim deserem.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 szklaki cukru
  • 1 kostka masła
  • Krem budyniowy
  • 1 kostka masła
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Oraz:
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki umyć, odszypułkować i gdy wyschną, pokroić w kostkę.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka i schłodzone masło. Siekać nożem aż powstaną grudni, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Po godzinie ciasto wyjąć z piekarnika i rozwałkować na dość cienko (ok 0,5 cm) i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 25 minut. Upieczone ciasto wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
  • W połowie szklanki mleka rozpuścić proszek budyniowy. Mleko zagotować, gdy zacznie wrzeć dodać rozprowadzony zimnym mlekiem budyń. Zagotować i zestawić z ognia.
  • Przyrządzony w ten sposób bardzo gęsty budyń należy dobrze wystudzić.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
  • Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Do ubitego masła dodawać wystudzony budyń i cały czas mieszać.
  • Masę podzielić na dwie części w stosunku 2:1. Do mniejszej porcji dodać 3-4 łyżki wystudzonej, ale jeszcze płynnej galaretki galaretki.
  • Wystudzone kruche ciasto przekroić na pół. Jedna połowa będzie stanowić spód ciasta. Na nią wyłożyć masę budyniową bez galaretki i posypać pokrojonymi truskawkami przykryć drugą połową kruchego ciasta.
  • Na wierzch wyłożyć masę z dodatkiem galaretki, na niej ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej