Porywający budyniowiec z truskawkami - sezonowe cudo, któremu trudno się oprzeć
2021-06-22
łatwy
45 min
10
Budyniowiec z truskawkami to klasyk wiosenno-letniej kuchni. Kruchutkie ciasto, aksamitny krem i soczyste truskawki - czy może być coś lepszego? Ciężko spotkać kogoś, kto pogardziłby takim deserem.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 0,5 szklaki cukru
- 1 kostka masła
- Krem budyniowy
- 1 kostka masła
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- Oraz:
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki umyć, odszypułkować i gdy wyschną, pokroić w kostkę.
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka i schłodzone masło. Siekać nożem aż powstaną grudni, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
- Po godzinie ciasto wyjąć z piekarnika i rozwałkować na dość cienko (ok 0,5 cm) i wyłożyć nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 25 minut. Upieczone ciasto wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
- W połowie szklanki mleka rozpuścić proszek budyniowy. Mleko zagotować, gdy zacznie wrzeć dodać rozprowadzony zimnym mlekiem budyń. Zagotować i zestawić z ognia.
- Przyrządzony w ten sposób bardzo gęsty budyń należy dobrze wystudzić.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i odstawić do wystygnięcia.
- Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Do ubitego masła dodawać wystudzony budyń i cały czas mieszać.
- Masę podzielić na dwie części w stosunku 2:1. Do mniejszej porcji dodać 3-4 łyżki wystudzonej, ale jeszcze płynnej galaretki galaretki.
- Wystudzone kruche ciasto przekroić na pół. Jedna połowa będzie stanowić spód ciasta. Na nią wyłożyć masę budyniową bez galaretki i posypać pokrojonymi truskawkami przykryć drugą połową kruchego ciasta.
- Na wierzch wyłożyć masę z dodatkiem galaretki, na niej ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?