Ciasto popapraniec - prawdziwy rarytas w niewyszukanej formie

Ciasto popapraniec
Autor: Shutterstock Makowy popapraniec to pyszny deser w niewyszukanej formie
łatwy
50 min
8

Dieta wegetariańska

Popapraniec - pod tą intrygująca nazwą kryje się prawdziwy rarytasik. Nie dość że popapraniec jest przepyszny, to z zasady nie trzeba się zbytnio do jego przygotowania przykładać. To ciasto ma być nieco niechlujne i pomieszane, właśnie popaprane. I tak smakuje wybornie.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki maku
  • Krem:
  • 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego lub waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Oraz:
  • 1 słoik dżemu z czerwonej porzeczki
  • polewa czekoladowa lub wiórki czekoladowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli, aby lepiej się ubiły).
  • Do ubitych białek dodać stopniowo cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksować.
  • Zmniejszyć obroty miksera, wlać olej, a następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
  • Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać mak, a do drugiej wiórki.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać ciasto naprzemiennie łyżką, tworząc "plamy". 
  • Po wyłożeniu całego ciasta można je delikatnie przemieszać patyczkiem, aby powstał większy bałagan. 
  • Oba rodzaje ciasta można również upiec oddzielnie, dzięki czemu powstają jednolite warstwy.
  • Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 st. C do suchego patyczka (ok. 30 min).
  • Ugotować gęsty budyń na mleku, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać ostudzony budyń, zmiksować.
  • Wystudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 blaty, każdy posmarować dżemem i przełożyć masą budyniową.
  • Wierzch polać plewą czekoladową, udekorować wiórkami kokosowymi lub wiórkami tartej czekolady.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Galeria: Ciasto na niedzielę - 18 przepisów na łatwe i pyszne ciast

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej