Ciasto popapraniec - prawdziwy rarytas w niewyszukanej formie
2022-08-29
łatwy
50 min
8
Dieta wegetariańska
Popapraniec - pod tą intrygująca nazwą kryje się prawdziwy rarytasik. Nie dość że popapraniec jest przepyszny, to z zasady nie trzeba się zbytnio do jego przygotowania przykładać. To ciasto ma być nieco niechlujne i pomieszane, właśnie popaprane. I tak smakuje wybornie.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki maku
- Krem:
- 2 opakowania budyniu bez cukru śmietankowego lub waniliowego
- 2 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 4 łyżki cukru pudru
- Oraz:
- 1 słoik dżemu z czerwonej porzeczki
- polewa czekoladowa lub wiórki czekoladowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę (można dodać odrobinę soli, aby lepiej się ubiły).
- Do ubitych białek dodać stopniowo cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksować.
- Zmniejszyć obroty miksera, wlać olej, a następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
- Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać mak, a do drugiej wiórki.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać ciasto naprzemiennie łyżką, tworząc "plamy".
- Po wyłożeniu całego ciasta można je delikatnie przemieszać patyczkiem, aby powstał większy bałagan.
- Oba rodzaje ciasta można również upiec oddzielnie, dzięki czemu powstają jednolite warstwy.
- Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 st. C do suchego patyczka (ok. 30 min).
- Ugotować gęsty budyń na mleku, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać ostudzony budyń, zmiksować.
- Wystudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 blaty, każdy posmarować dżemem i przełożyć masą budyniową.
- Wierzch polać plewą czekoladową, udekorować wiórkami kokosowymi lub wiórkami tartej czekolady.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?