Placki ziemniaczano-dyniowe z chrzanem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Placki ziemniaczano-dyniowe to pyszna i chrupiąca przekąska lub dodatek do obiadu. Chrzanowa nuta sprawia, ze placki nabierają wyjątkowego charakteru.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 400 g dyni
- 1 czubata łyżka tartego chrzanu
- 3 jajka
- 5 łyżek maki
- 1/2 opakowania śmietany 12%
- 1 łyżeczka kminku w ziarnach
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki dokładnie ugnieść z jajkami i śmietaną i startą na tarce dynią. Przyprawić chrzanem, kminkiem i curry.
- Dodać mąkę, ponownie wymieszać, oprószyć solą i pieprzem.
- Smażyć na złoto z obu stron.