Placki ziemniaczano-dyniowe z chrzanem

Placki ziemniaczano-dyniowe z chrzanem
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Placki ziemniaczano-dyniowe to pyszna i chrupiąca przekąska lub dodatek do obiadu. Chrzanowa nuta sprawia, ze placki nabierają wyjątkowego charakteru.

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g dyni
  • 1 czubata łyżka tartego chrzanu
  • 3 jajka
  • 5 łyżek maki
  • 1/2 opakowania śmietany 12%
  • 1 łyżeczka kminku w ziarnach
  • 1 łyżeczka curry
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki dokładnie ugnieść z jajkami i śmietaną i startą na tarce dynią. Przyprawić chrzanem, kminkiem i curry.
  • Dodać mąkę, ponownie wymieszać, oprószyć solą i pieprzem.
  • Smażyć na złoto z obu stron.