Placki ziemniaczane podawane z roszponką i serkiem wiejskim
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Placki ziemniaczane zazwyczaj jadamy z cukrem lub śmietaną. Dziś podpowiadamy nieco zdrowszy sposób podania tych smakołyków. Serek wiejski i roszponka tworzą znakomite tło dla chrupiących ziemniaczanych przekąsek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 opakowanie roszponki
- 1 opakowanie serka wiejskiego
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z jajkiem i mąką. Przyprawić do smaku.
- Z ciasta usmażyć na rozgrzanym oleju nieduże placuszki.
- Roszponkę opłukać i osuszyć. Placki podawać z roszponką i kleksem wiejskiego serka.