Placki ziemniaczane podawane z roszponką i serkiem wiejskim

2021-03-29
Placki ziemniaczane podawane z roszponką
Autor: Shutterstock Placki ziemniaczane świetnie smakują w towarzystwie roszponki i wiejskiego serka.
łatwy
45 min
4

Placki ziemniaczane zazwyczaj jadamy z cukrem lub śmietaną. Dziś podpowiadamy nieco zdrowszy sposób podania tych smakołyków. Serek wiejski i roszponka tworzą znakomite tło dla chrupiących ziemniaczanych przekąsek.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z jajkiem i mąką. Przyprawić do smaku.
  • Z ciasta usmażyć na rozgrzanym oleju nieduże placuszki.
  • Roszponkę opłukać i osuszyć. Placki podawać z roszponką i kleksem wiejskiego serka.
  •