Placki z kalarepki z migdałami - tak pyszne, ze nie można się im oprzeć

Placki z kalarepki z migdałami - tak pyszne, ze nie można się im oprzeć
Autor: Shutterstock Placki z kalarepki świetnie smakują posmarowane odrobiną twarożku.
łatwy
20 min
4

Placki z kalarepki z migdałami to przepyszna przekąska, ciepłe danie na kolację lub oryginalny dodatek do duszonych mięs i sosów. Kalarepka w takiej formie smakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. Tę pyszną przekąskę przygotujesz w kilka chwil, a rodzina będzie zachwycona.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 kalarepki (z liśćmi)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 0,5 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalarepy obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Liście kalarepy drobno posiekać.
  • Cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z tartą kalarepą i siekanymi listkami.
  • Dodać mąkę, migdały i jajko, wymieszać. Jeśli masa będzie sucha dodać odrobinę mleka. Masę przyprawić.
  • Na rozgrzany olej wykładać łyżką niezbyt grube placuszki. Smażyć na złoto z obu stron.