Placki z kalarepki z migdałami - tak pyszne, ze nie można się im oprzeć
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Placki z kalarepki z migdałami to przepyszna przekąska, ciepłe danie na kolację lub oryginalny dodatek do duszonych mięs i sosów. Kalarepka w takiej formie smakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. Tę pyszną przekąskę przygotujesz w kilka chwil, a rodzina będzie zachwycona.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 kalarepki (z liśćmi)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 0,5 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalarepy obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Liście kalarepy drobno posiekać.
- Cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z tartą kalarepą i siekanymi listkami.
- Dodać mąkę, migdały i jajko, wymieszać. Jeśli masa będzie sucha dodać odrobinę mleka. Masę przyprawić.
- Na rozgrzany olej wykładać łyżką niezbyt grube placuszki. Smażyć na złoto z obu stron.