Placki owsiane - przepis na zdrowe śniadanie

placki-owsiane-jak-zrobic-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Placki owsiane - doskonały pomysł na śniadanie.
łatwy
30 min
4

Placki owsiane to idealna propozycja na szybkie, zdrowie, tanie, dietetyczne, a przede wszystkim pożywne śniadanie. Jak szybko zrobić placki owsiane - sprawdzony przepis, składniki, opis przyrządzenia krok po kroku.

Placki owsiane świetnie sprawdzą się na śniadanie, bo nie dość, że są pyszne, smakują trochę jak dobra szarlotka, to jeszcze można bardzo szybko je zrobić, nie potrzeba zbyt wielu składników, są nisko kaloryczne, ale dostarczają energii na cały poranek. Placki owsiane nie zawierają mąki ani cukru. Ich słodycz zależy jedynie od użytych jabłek i od tego, czym je polejemy.

Placuszki owsiane bez mąki najlepiej smakują z miodem, ale można też je polać syropem klonowym, gęstym sokiem ze świeżych owoców - na przykład malin, truskawek, czy jagód. Żeby przyrządzić tak pyszne placki owsiane potrzebujemy tylko trochę tłuszczu. Najlepiej jeśli smażymy placuszki na lekko naoliwionej patelni, łopatką ostrożnie przerzucając na drugą stronę. Trzeba pamiętać, że ciasto na placki owsiane nie jest mocno ściśnięte, ale też po usmażeniu placuszki nie rozpadają się. Świetnie smakują ze świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy i grejpfruta.

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • dwa mniejsze jabłka lub jedno większe
  • dwa jajka
  • jedna łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane zalać wrzątkiem do wysokości płatków (płatki od razu ją wchłoną, ale nie dolewać), odstawić najlepiej na około dwadzieścia minut.
  • W między czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Wymieszać razem namoczone płatki, starte jabłka, łyżeczkę cynamonu i jajka. 
  • Placki owsiane należy smażyć na patelni lekko naoliwionej z każdej strony na rumiano. Przekładać ostrożnie, sprawnym ruchem.

    Gotowe placuszki owsiane podawać z miodem lub innym syropem (choć niekoniecznie).
Agnieszka Pyź
więcej