Placek z wiśniami. Przepis na ciasto idealne w sezonie na wiśnie
Ten przepis na placek z wiśniami skłania do czułych wakacyjnych wspomnień, kiedy to babcia lub ciocia piekły naprędce (jak one to robiły?) pyszne ciasto drożdżowe z owocami z własnego ogródka. Takie ciasto, jeszcze ciepłe, popijane mlekiem lub cienką herbatą z cytryną, było tak rozkosznym podwieczorkiem, że chętnie odtworzymy jego smak.
Wiśnie, podobnie jak czereśnie, to jedne z najwartościowszych owoców. Zapobiegają między innymi zapaleniu tętnic (chronią przed chorobami układu krążenia). Zawierają również substancje hamujące komórki rakowe. Zachęcamy do wypróbowania też innych przepisów na ciasta z tymi owocami
Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem
Kruchy placek z wiśniami i bezą
Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z przepisami na pyszne przetwory z wiśni
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 30 g masła
- 5 jajek
- 1/2 kg wiśni
- szklanka śmietany
- 1 laska wanilii
- 4 łyżki cukru
- cynamon
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować rozczyn: do ciepłego mleka dodać drożdże, wymieszać i dodać 4 łyżki mąki szczyptę cukru i dokładnie połączyć.
- Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Mąkę połączyć z cukrem i szczyptą soli, dodać jajko i masło.
- Wlać rozczyn i wyrobić ciasto.
- Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut.
- W tym czasie przygotować masę. Z wiśni usunąć pestki.
- Śmietanę wlać do rondelka i lekko podgrzać.
- Dodać wanilię.
- Następnie ubić z cukrem, jajkami i szczyptą cynamonu.
- Po 30 minutach jeszcze raz wyrobić ciasto i rozwałkować na placek o grubości około 1 cm.
- Ciastem wylepić wysmarowaną masłem formę.
- Na ciasto wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić.
- Dodać wiśnie i piec w nagrzanym piekarniku (180°C) około 50 minut.
- Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.