Placek drożdżowy ze śliwkami: najłatwiejszy przepis na szybkie ciasto z owocami

Placek drożdżowy ze śliwkami: najłatwiejszy przepis na szybkie ciasto z owocami
Autor: Shutterstock Doskonały placek  śliwkowy na deser
łatwy
60 min
4

Placek drożdżowy ze śliwkami to wbrew pozorom najłatwiejsze i najzdrowsze ciasto z owocami. Nawet przygotowanie kruszonki nie sprawi wam kłopotu. Wystarczą dorodne śliwki węgierki, trochę wolnego czasu i dwie zaradne ręce. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki
  • 150 g cukru
  • 100 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 500 g wypestkowanych śliwek węgierek
  • oraz na kruszonkę:
  • 185 g mąki
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 paczka cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W połowie ciepłego mleka rozrobić pokruszone drożdże, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu.
  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku rozpuścić masło i sól.
  • Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, utarte z cukrem jajka, mleko z masłem i solą. Wymieszać. 
  • Przelać do natłuszczonej płaskiej formy/blachy i pozostawić w cieple, aż podwoi swoją objętość.
  • Przygotować kruszonkę: widelcem wymieszać mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać masę.
  • Na podrośniętym cieście ułożyć wypestkowane połówki śliwek, skórką do dołu. Nierównomiernie pokryć płynną kruszonką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 40 minut lub do czasu, gdy wyrośnie i lekko się zrumieni.