Placek drożdżowy ze śliwkami: najłatwiejszy przepis na szybkie ciasto z owocami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Placek drożdżowy ze śliwkami to wbrew pozorom najłatwiejsze i najzdrowsze ciasto z owocami. Nawet przygotowanie kruszonki nie sprawi wam kłopotu. Wystarczą dorodne śliwki węgierki, trochę wolnego czasu i dwie zaradne ręce.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mąki
- 150 g cukru
- 100 g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 30 g drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 paczka cukru wanilinowego
- 500 g wypestkowanych śliwek węgierek
- oraz na kruszonkę:
- 185 g mąki
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 1 paczka cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W połowie ciepłego mleka rozrobić pokruszone drożdże, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu.
- Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku rozpuścić masło i sól.
- Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, utarte z cukrem jajka, mleko z masłem i solą. Wymieszać.
- Przelać do natłuszczonej płaskiej formy/blachy i pozostawić w cieple, aż podwoi swoją objętość.
- Przygotować kruszonkę: widelcem wymieszać mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać masę.
- Na podrośniętym cieście ułożyć wypestkowane połówki śliwek, skórką do dołu. Nierównomiernie pokryć płynną kruszonką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 40 minut lub do czasu, gdy wyrośnie i lekko się zrumieni.