Pikantne placki z gotowanych ziemniaków i żółtego sera

2021-03-29
Placki z  gotowanych ziemniaków
Autor: Shutterstock Placki z gotowanych ziemniaków i sera są sycące i pyszne.
łatwy
30 min
4

Pikantne placki z gotowanych ziemniaków i żółtego sera to pomysł na obiad lub przekąskę w stylu "zero waste". Najlepiej do jego przygotowania wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. W ten sposób nie marnujemy resztek, wykorzystując wczorajsze ziemniaki do przygotowania nowego pysznego dania.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg gotowanych ziemniaków
  • 0,25 kg sera żółtego
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać ze startym na tarce serem żółtym.
  • Dodać pozostałe składniki (bez tartej bułki) i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1 cm.
  • Wykrawać szklanką okrągłe placuszki, panierować w tartej bułce i smażyć na rumiano z obu stron.