Pikantne placki z gotowanych ziemniaków i żółtego sera
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pikantne placki z gotowanych ziemniaków i żółtego sera to pomysł na obiad lub przekąskę w stylu "zero waste". Najlepiej do jego przygotowania wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. W ten sposób nie marnujemy resztek, wykorzystując wczorajsze ziemniaki do przygotowania nowego pysznego dania.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg gotowanych ziemniaków
- 0,25 kg sera żółtego
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać ze startym na tarce serem żółtym.
- Dodać pozostałe składniki (bez tartej bułki) i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1 cm.
- Wykrawać szklanką okrągłe placuszki, panierować w tartej bułce i smażyć na rumiano z obu stron.