Oryginalne ciasto gruszkowe: podajemy dobry przepis

jak_zrobic_ciasto_gruszkowe.jpg
Autor: photos.com Ciasto z całymi gruszkami zawsze robi wrażenie na gościach
średni
90 min
4

Ciasto z całymi gruszkami - z ogonkami - zawsze robi wrażenie. Warto w ten sposób spożytkować świeże gruszki. Podajemy dobry przepis na ciasto gruszkowe.

SKŁADNIKI

  • 5 słodkich gruszek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki wody
  • starta skórka z cytryny
  • 2 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 35 dag mąki
  • 2 garści mielonych migdałów
  • olej
  • kasza manna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki należy umyć i obrać, zostawiając ogonki. W tym czasie gotujemy wodę z jedną szklanką cukru.
  • Gdy zacznie wrzeć, wkładamy gruszki i gotujemy je 20 minut, następnie wyjmujemy z syropu, odsączamy i czekamy, aż wystygną. Syrop zostawiamy na później.
  • W misie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu ubijamy jajka z cukrem, mlekiem, jogurtem, skórką z cytryny.
  • Łączymy suche składniki z mokrymi, do nich dodajemy syrop z gruszek i migdały.
  • Wyjmujemy blachę, smarujemy ją tłuszczem, posypujemy kaszą manną.
  • Nalewamy masę i ustawiamy gruszki, trzymając je za ogonki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i w takiej temperaturze pieczemy ciasto przez godzinę.
Edyta Folwarska
więcej