Oryginalne ciasto gruszkowe: podajemy dobry przepis
2021-03-29
średni
90 min
4
Ciasto z całymi gruszkami - z ogonkami - zawsze robi wrażenie. Warto w ten sposób spożytkować świeże gruszki. Podajemy dobry przepis na ciasto gruszkowe.
SKŁADNIKI
- 5 słodkich gruszek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki wody
- starta skórka z cytryny
- 2 szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- 35 dag mąki
- 2 garści mielonych migdałów
- olej
- kasza manna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki należy umyć i obrać, zostawiając ogonki. W tym czasie gotujemy wodę z jedną szklanką cukru.
- Gdy zacznie wrzeć, wkładamy gruszki i gotujemy je 20 minut, następnie wyjmujemy z syropu, odsączamy i czekamy, aż wystygną. Syrop zostawiamy na później.
- W misie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu ubijamy jajka z cukrem, mlekiem, jogurtem, skórką z cytryny.
- Łączymy suche składniki z mokrymi, do nich dodajemy syrop z gruszek i migdały.
- Wyjmujemy blachę, smarujemy ją tłuszczem, posypujemy kaszą manną.
- Nalewamy masę i ustawiamy gruszki, trzymając je za ogonki.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i w takiej temperaturze pieczemy ciasto przez godzinę.