Orkiszowy tort karpatkowy

2021-03-29
M. K.
Orkiszowy tort karpatkowy
Autor: materiały prasowe Maka orkiszowa jest o wiele bardziej zdrowa niż pszenna.
średni
50 min
4

Mąka orkiszowa jest bardzo zdrowa, ponieważ nie zawiera glutenu, który odkłada się w kostkach jelitowych, dlatego warto wykorzystać ją do przygotowywania pysznych wypieków. Sprawdź, jak zrobić orkiszowy tort karpatkowy wg przepisu Delecty.

Na podst. mat. prasowych Delecta.

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 1 opakowanie Karpatki Delecta
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4 jajka
  •  
  • NADZIENIE:
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 250 g czerwonych porzeczek
  • 50 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy ciasto według przepisu na opakowaniu i dzielimy je na 3 części. Pieczemy w 3 tortownicach lub na 3 tury.
  • Zawartość torebki z kremem mieszamy z 200 ml  mleka, a pozostałą jego część gotujemy.
  • Do gotującego się mleka dodajemy sporządzony roztwór i mieszamy dopóki masa nie zgęstnieje. Studzimy.
  • Po ostudzeniu delikatnie miksujemy z masłem pokrojonym na drobną kostkę.
  • Oczyszczone porzeczki gotujemy z cukrem do czasu wyparowania nadmiaru płynu. Gotowe przecieramy przez sitko, aby otrzymać gęsty mus.
  • Na pierwszą część wystudzonego ciasta nakładamy połowę kremu i połowę musu porzeczkowego. Tę samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta, którą przykrywamy podstawę.
  • Na wierzchniej części ciasta rozprowadzamy pozostały krem i dekorujemy porzeczkami.
M. K.