Orkiszowy tort karpatkowy
2021-03-29
średni
50 min
4
Mąka orkiszowa jest bardzo zdrowa, ponieważ nie zawiera glutenu, który odkłada się w kostkach jelitowych, dlatego warto wykorzystać ją do przygotowywania pysznych wypieków. Sprawdź, jak zrobić orkiszowy tort karpatkowy wg przepisu Delecty.
Na podst. mat. prasowych Delecta.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 1 opakowanie Karpatki Delecta
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4 jajka
- NADZIENIE:
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 250 g czerwonych porzeczek
- 50 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy ciasto według przepisu na opakowaniu i dzielimy je na 3 części. Pieczemy w 3 tortownicach lub na 3 tury.
- Zawartość torebki z kremem mieszamy z 200 ml mleka, a pozostałą jego część gotujemy.
- Do gotującego się mleka dodajemy sporządzony roztwór i mieszamy dopóki masa nie zgęstnieje. Studzimy.
- Po ostudzeniu delikatnie miksujemy z masłem pokrojonym na drobną kostkę.
- Oczyszczone porzeczki gotujemy z cukrem do czasu wyparowania nadmiaru płynu. Gotowe przecieramy przez sitko, aby otrzymać gęsty mus.
- Na pierwszą część wystudzonego ciasta nakładamy połowę kremu i połowę musu porzeczkowego. Tę samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta, którą przykrywamy podstawę.
- Na wierzchniej części ciasta rozprowadzamy pozostały krem i dekorujemy porzeczkami.