Najprostsze ciasto z owocami i kruszonką: przepis
Latem i jesienią aż się prosi, by upiec ciasto z sezonowymi owocami, takimi jak jabłka, gruszki, śliwki, porzeczki czy morele. Jeśli jednak nie masz czasu na skomplikowane wypieki, skorzystaj z naszej propozycji. Podajemy bardzo łatwy przepis na ciasto z owocami i kruszonką.
Większości obecnych latem i jesienią na rynku owoców (może z wyjątkiem delikatnych malin i truskawek) można użyć jako nadzienia do pysznego, chrupiącego placka z kruszonką. Zrobisz go błyskawicznie, bo jego przygotowanie jest niezwykle proste. Najlepiej piec je w okrągłej szklanej formie żaroodpornej, ale można także w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba tylko pamiętać, by ciasto wkładać zawsze do gorącego piekarnika - przed włożeniem ciasta trzeba rozgrzać go do temperatury 200 st. C. Kruszone ciasto z owocami najlepiej smakuje lekko ciepłe, podane z bitą śmietaną. Ale i na drugi dzień będzie jeszcze bardzo dobre – o ile w ogóle coś zostanie!
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
- szczypta cynamonu lub ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej
- jajko
- 1/2 kg owoców (np. śliwek, gruszek, jabłek, czarnych porzeczek, moreli)
- łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, cukier i cynamon (lub skórkę z cytryny) wymieszać w misce, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko, wymieszać i pokruszyć w palcach, tak by powstała kruszonka. Wstawić na 30 minut do lodówki.
- Owoce opłukać. Porzeczki oderwać od szypułek, jabłka, morele, gruszki lub śliwki przekroić i usunąć pestki, pokroić w plasterki.
- Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wysypać połowę kruszonki, tak by przykryła dno, lekko przycisnąć. Na to wyłożyć owoce, posypać resztą kruszonki.
- Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Gdy kruszonka się lekko zrumieni, placek wyjąć, przestudzić, posypać cukrem pudrem. Ciasto podawać lekko ciepłe, najlepiej z bitą śmietaną.