Na kruche ciasto wyłóż krem i truskawki. Goście oszaleją na punkcie tej wyśmienitej tarty

tarta z truskawkami i kremem budyniowym
Autor: Shutterstock Kruche ciasto, aksamitny krem i truskawki. Ta wyborna tarta to poezja smaku.
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym to obłędny deser, który rozpływa się w ustach. Na kruchym spodzie wygodnie ułożył się aksamitny krem budyniowy, a na nim słodkie truskawki. Przepis na ten wyborny deser nie jest skomplikowany, ale wymaga nieco więcej czasu. Warto jednak się poświęcić, ponieważ tarta z truskawkami i budyniem smakuje wybornie.

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym – składniki

Obłędna tarta wypełniona słodkim kremem i zwieńczona truskawkami zachwyci nie tylko smakiem, ale i apetycznym wyglądem. Do jej przygotowania wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki. Sezon na truskawki powoli się rozkręca, więc przepis na to wyborne ciasto jest jak znalazł.

Lista składników, które potrzebne są do przygotowania wyśmienitej tarty truskawkowej, nie jest długa. Została podzielona na kilka części. Dzięki temu zrobienie tego przepysznego ciasta z owocami jest bardzo łatwe.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić domową tartę z kremem i owocami?

  • składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, masło, żółtka, cukier oraz cukier z wanilią, woda, szczypta soli
  • składniki do kremu budyniowego – mleko, masło, budyń w proszku, cukier puder
  • składniki do nadzienia – truskawki, galaretka truskawkowa, wrzątek

Jak zrobić tartę z truskawkami i kremem budyniowym?

Przepis na efektowną i wyjątkowo dobrą tartę z dodatkiem truskawek i aksamitnego kremu budyniowego nie jest skomplikowany. Ciasto robi się w kilku etapach, dlatego należy zarezerwować sobie nieco więcej czasu na jego przygotowanie.

Jak więc robi się domową tartę z budyniem i truskawkami? Dzięki temu prostemu przepisowi możecie przygotować ten doskonały deser, który zachwyci wyglądem i smakiem.

  • 1. etap – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta na spód
  • 2. etap – rozwałkowanie i wyłożenie kruchym ciastem formy do tarty
  • 3. etap – przygotowanie kremu budyniowego
  • 4. etap – przełożenie kremu budyniowego na kruchy spód, ułożenie truskawek i zalanie ich galaretką
  • 5. etap – schłodzenie tarty z truskawkami i budyniem w lodówce

Jak podawać tartę z truskawkami i kremem budyniowym?

Pyszna i słodka w sam raz tarta, w której główne role grają truskawki i wyborny krem na bazie budyniu, to świetny pomysł na sezonowy deser. Sprawdzi się po rodzinnym obiedzie i doskonale zastąpi tort urodzinowy. Goście będą oczarowani tak pysznym domowym ciastem z truskawkami. To smakowity dodatek do kawy i herbaty. Porcje tarty z truskawkami i kremem budyniowym można dodatkowo udekorować listkami świeżej mięty.

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto:
  • 225 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • szczypta soli

  • Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie budyniu wanilinowego
  • 6 łyżek cukru pudru
  •  
  • Nadzienie truskawkowe:
  • 300 g truskawek
  • 8 łyżek wrzątku
  • 2 łyżki galaretki truskawkowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki wsypać cukier i cukier z wanilią. Dodać żółtka i wlać wodę. Wymieszać, a następnie dodać zimne masło. Energicznie zagnieść ciasto, uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek o średnicy około 30 cm. Wyłożyć nim dno i boki formy do tarty. Wierzch nakłuć widelcem w kilku miejscach.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Do 1/2 szklanki mleka wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Pozostałe mleko przelać do rondelka i zagotować.
  • Wlać rozrobiony budyń i wsypać cukier puder. Wymieszać i podgrzewać, aż budyń zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Masło ubić na puch. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać zimny budyń. Miksować, aż składniki połączą się w jednolity krem.
  • Krem przełożyć na kruchy spód i wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Wstawić do lodówki.
  • Wrzątek wymieszać z galaretką truskawkową i odstawić do ostygnięcia, a następnie polać nią truskawki.
  • Formę wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej