Murzynek: przepis na ciasto, które zawsze się udaje!
2022-02-21
średni
60 min
4
Masz ochotę na czekoladowy przysmak? Upiecz murzynka! Murzynek to szybkie ciasto na każdą okazję. A przy tym jest łatwe w wykonaniu, bardzo smaczne i zawsze wychodzi, dlatego bez trudu zrobią je nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni.
SKŁADNIKI
- 1½ szklanki cukru
- kostka margaryny
- 5 łyżek wody
- 3 łyżki kakao
- 1½ szklanki mąki pszennej
- cukier waniliowy (opakowanie 8 g)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 4 łyżki śmietany
- ok. 5 dag rodzynek lub łyżka skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Margarynę, wodę, cukier i kakao wrzuć do rondelka. Podgrzewaj. mieszając, aż wszystko się rozpuści, a masa się zagotuje (lekko).
- Z masy odlej pół szklanki, a resztę wlej do dużej miski i poczekaj, aż ostygnie.
- Gdy masa będzie chłodna, dodaj żółtka i cukier waniliowy, zmiksuj (lub ucieraj pałką).
- Potem stopniowo dosypuj mąkę, ciągle miksując, a następnie dodaj śmietanę i proszek do pieczenia. Na koniec ubij białka na pianę i delikatnie połącz z masą. Do masy można dodać namoczone wcześniej rodzynki.
- Ciasto przelej do tortownicy (lub prodiża) i piecz ok. 45 minut w temperaturze 180°C (ciasto musi odstawać od formy).
- Po ostygnięciu posmaruj wierzch i brzegi ciasta pozostałą masą czekoladową, posyp rodzynkami albo skórką pomarańczową (w tym przypadku nie dodawaj już rodzynek do ciasta).
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę