Muffiny z truskawkami: kwestia smaku najlepszych babeczek wyjaśniona!
2021-06-23
łatwy
20 min
4
Muffiny z truskawkami są puszyste słodkie i bardzo owocowe. Moja rodzina uwielbia takie biszkoptowe babeczki z owocami jagodowymi. Soczyste truskawki pełne słońca są stworzone do zanurzenia w lekkim cieście i upieczenia. Wypróbujcie ten łatwy przepis i cieszcie się ich smakiem!
Te miękkie, maślane babeczki truskawkowe mają idealnie złociste wierzchołki i pękają w szwach od truskawek. Mogą być wykonane ze świeżych lub mrożonych truskawek i są idealne na śniadanie lub na piknik.
Co sprawia, że muffiny z truskawkami są tak pyszne:
- Używanie prawdziwego masła dla tego pysznego maślanego smaku
- Tyle cukru, żeby były słodkie i idealnie złociste, ale za mało żeby smakowały jak przesłodzony biszkopt
- Dużo ekstraktu waniliowego i trochę ekstraktu migdałowego dla dodatkowego smaku. Wanilia i migdał idealnie podkreślają aromat truskawek.
- Tylko dwa jajka dla osiągnięcia lekkiej i puszystej i gładkiej tekstury muffinek.
- Jogurt grecki (lub kwaśna śmietana) i mleko dla uzyskania wilgotnej, puszystej i wyjątkowo miękkiej konsystencji
- Mnóstwo posiekanych truskawek
- Te muffiny są pyszne zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi truskawkami. Wolę świeże owoce, gdy są w sezonie. Jednak nie zawsze jest lato. W przypadku mrożonych truskawek nie ma potrzeby ich rozmrażać. Zamrożone owoce pokrój na kawałki i wymieszaj z 1 łyżką mąki, aby zapobiec nadmiernemu wyciekaniu soku.
5 najważniejszych wskazówek, jak upiec idealne muffiny z truskawkami
- Jak w przypadku każdego przepisu na babeczki, przed rozpoczęciem upewnij się, że składniki mają temperaturę pokojową. Pomaga to wszystko mieszać równomiernie bez nadmiernego wysiłku.
- Odmierz mąkę prawidłowo. Zbyt dużo mąki prowadzi do suchych, kruchych muffinek. Wierzch miarki zawsze wyrównujemy. Nie sypiemy czubatych szklanek.
- Nie przesadzaj z mieszaniem ciasta. Ma być grudkowate. Do mokrej masy dodaj mąkę i mieszaj szpatułką, drewnianą łyżką lub nawet widelcem, tylko do momentu, gdy mniej więcej obie masy przypominają ciasto. Zbyt intensywne mieszanie ciasta powoduje, że miękisz babeczki jest twardy.
- Wypełnij papierowe papilotki do muffinek do samego wierzchu. Dzięki temu twoje babeczki będą miały idealnie wypukłe szczyty.
- Piecz w temperaturze 190°C. Dzięki temu babeczki ładnie wyrosną i mają piękny złoty kolor bez przypalania.
Te babeczki truskawkowe są wilgotne, puszyste, maślane i wypełnione soczystymi truskawkami. To prosty przepis na muffinki i doskonały sposób na uczczenie sezonu truskawkowego.
SKŁADNIKI
- 2 ½ szklanki mąki pszennej, przesianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki ekstraktu z migdałów , opcjonalnie
- ½ szklanki zwykłego greckiego jogurtu lub kwaśnej śmietany
- ½ szklanki mleka
- 1 ½ szklanki posiekanych truskawek , około 300 g niepokrojonych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż papilotkami formę do muffinek.
- W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- W osobnej dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę.
- Do maślanej masy wybij jajka, dodaj wanilię i ekstrakt z migdałów. Zmiksuj razem na jednolitą masę.
- Wyłącz mikser. Dodaj jogurt i wymieszaj wszystko za pomocą szpatułki.
- Teraz dodaj mieszankę mąki, a następnie mleko. Mieszaj niedbale do połączenia. Jeśli w cieście wciąż są grudki to w porządku. Nie rozcieraj dalej.
- Dodaj pokrojone truskawki i delikatnie je wmieszaj w ciasto.
- Za pomocą łyżki napełnij ciastem papilotki umieszczone w dołkach foremki. Papilotki powinny być napełnione do samego brzegu.
- Piecz na środkowej półce nagrzanego piekarnika przez 17-20 minut lub do momentu, gdy wierzchy będą złote, a wykałaczka wbita w babeczkę po wyjęciu będzie czysta.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?