Muffiny z truskawkami: kwestia smaku najlepszych babeczek wyjaśniona!

Muffiny z truskawkami: kwestia smaku najlepszych babeczek wyjaśniona!
Autor: Shutterstock.com Biszkoptowe muffiny z truskawkami
łatwy
20 min
4

Muffiny z truskawkami są puszyste słodkie i bardzo owocowe. Moja rodzina uwielbia takie biszkoptowe babeczki z owocami jagodowymi. Soczyste truskawki pełne słońca są stworzone do zanurzenia w lekkim cieście i upieczenia. Wypróbujcie ten łatwy przepis i cieszcie się ich smakiem! 

Te miękkie, maślane babeczki truskawkowe mają idealnie złociste wierzchołki i pękają w szwach od truskawek. Mogą być wykonane ze świeżych lub mrożonych truskawek i są idealne na śniadanie lub na piknik.

Co sprawia, że muffiny z truskawkami są tak pyszne:

  • Używanie prawdziwego masła dla tego pysznego maślanego smaku
  • Tyle cukru, żeby były słodkie i idealnie złociste, ale za mało żeby smakowały jak przesłodzony biszkopt
  • Dużo ekstraktu waniliowego i trochę ekstraktu migdałowego dla dodatkowego smaku. Wanilia i migdał idealnie podkreślają aromat truskawek.
  • Tylko dwa jajka dla osiągnięcia lekkiej i puszystej i gładkiej tekstury muffinek. 
  • Jogurt grecki (lub kwaśna śmietana) i mleko dla uzyskania wilgotnej, puszystej i wyjątkowo miękkiej konsystencji
  • Mnóstwo posiekanych truskawek
  • Te muffiny są pyszne zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi truskawkami. Wolę świeże owoce, gdy są w sezonie. Jednak nie zawsze jest lato. W przypadku mrożonych truskawek nie ma potrzeby ich rozmrażać. Zamrożone owoce pokrój na kawałki i wymieszaj z 1 łyżką mąki, aby zapobiec nadmiernemu wyciekaniu soku. 

5 najważniejszych wskazówek, jak upiec idealne muffiny z truskawkami

  • Jak w przypadku każdego przepisu na babeczki, przed rozpoczęciem upewnij się, że składniki mają temperaturę pokojową. Pomaga to wszystko mieszać równomiernie bez nadmiernego wysiłku.
  • Odmierz mąkę prawidłowo. Zbyt dużo mąki prowadzi do suchych, kruchych muffinek. Wierzch miarki zawsze wyrównujemy. Nie sypiemy czubatych szklanek. 
  • Nie przesadzaj z mieszaniem ciasta. Ma być grudkowate. Do mokrej masy dodaj mąkę i mieszaj szpatułką, drewnianą łyżką lub nawet widelcem, tylko do momentu, gdy mniej więcej obie masy przypominają ciasto. Zbyt intensywne mieszanie ciasta powoduje, że miękisz babeczki jest twardy.
  • Wypełnij papierowe papilotki do muffinek do samego wierzchu. Dzięki temu twoje babeczki będą miały idealnie wypukłe szczyty.
  • Piecz w temperaturze 190°C. Dzięki temu babeczki ładnie wyrosną i mają piękny złoty kolor bez przypalania.


Te babeczki truskawkowe są wilgotne, puszyste, maślane i wypełnione soczystymi truskawkami. To prosty przepis na muffinki i doskonały sposób na uczczenie sezonu truskawkowego.

SKŁADNIKI

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej, przesianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu z migdałów , opcjonalnie
  • ½ szklanki zwykłego greckiego jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • ½ szklanki mleka
  • 1 ½ szklanki posiekanych truskawek , około 300 g niepokrojonych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C i wyłóż papilotkami formę do muffinek.
  • W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  • W osobnej dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę.
  • Do maślanej masy wybij jajka, dodaj wanilię i ekstrakt z migdałów. Zmiksuj razem na jednolitą masę. 
  • Wyłącz mikser. Dodaj jogurt i wymieszaj wszystko za pomocą szpatułki.
  • Teraz dodaj mieszankę mąki, a następnie mleko. Mieszaj niedbale do połączenia. Jeśli w cieście wciąż są grudki to w porządku. Nie rozcieraj dalej. 
  • Dodaj pokrojone truskawki i delikatnie je wmieszaj w ciasto. 
  • Za pomocą łyżki napełnij ciastem papilotki umieszczone w dołkach foremki. Papilotki powinny być napełnione do samego brzegu. 
  • Piecz na środkowej półce nagrzanego piekarnika przez 17-20 minut lub do momentu, gdy wierzchy będą złote, a wykałaczka wbita w babeczkę po wyjęciu będzie czysta.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej