Morelowe muffiny pachnące wanilią: puszysta i słodka przerwa na kawę

Morelowe muffiny pachnące wanilią
Autor: Shutterstock Morelowe muffiny pachnące wanilią
łatwy
30 min
4

Morelowe muffiny kuszą zapachem śliwek i wanilii. Ta puszysta i słodka przerwa na kawę potrzebna jest każdemu. Przygotowanie jest całkiem nieskomplikowane, a efekt rozpływa się w ustach. Polecam!

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 10 świeżych moreli, obranych ze skórki, bez pestek i pokrojonych w kostkę

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Lekko nasmaruj standardową formę do muffinek z 12 dołkami.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie wymieszaj około 2/3 moreli i gdy dokładnie będą otoczone mąką, wyjmij je i pozostaw obok. W średniej misce wymieszaj cukier i masło, aż masa stanie się puszysta.
  • Dodawać po kolei jajka i dobrze wymieszać. Dodaj jogurt, cukier waniliowy i mieszaj do połączenia.
  • Dodaj jogurt i mieszaninę jajek do mąki. Mieszaj tylko do połączenia.
  • Przełóż ciasto do przygotowanych foremek na muffinki, używając dwóch łyżek lub gałki do lodów, wypełniając około 2/3 każdej filiżanki. Na wierzchu ułóż kawałki moreli.
  • Wstawić je do piekarnika i piec około 20-25 minut lub do momentu, gdy włożona w środku wykałaczka wyjdzie czysta.
  • Schłodzić przez 5 minut na patelni, następnie wyjąć babeczki i ostudzić na kratce.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej