Morelowe muffiny pachnące wanilią: puszysta i słodka przerwa na kawę
2021-07-21
łatwy
30 min
4
Morelowe muffiny kuszą zapachem śliwek i wanilii. Ta puszysta i słodka przerwa na kawę potrzebna jest każdemu. Przygotowanie jest całkiem nieskomplikowane, a efekt rozpływa się w ustach. Polecam!
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki jogurtu
- 50 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 10 świeżych moreli, obranych ze skórki, bez pestek i pokrojonych w kostkę
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Lekko nasmaruj standardową formę do muffinek z 12 dołkami.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie wymieszaj około 2/3 moreli i gdy dokładnie będą otoczone mąką, wyjmij je i pozostaw obok. W średniej misce wymieszaj cukier i masło, aż masa stanie się puszysta.
- Dodawać po kolei jajka i dobrze wymieszać. Dodaj jogurt, cukier waniliowy i mieszaj do połączenia.
- Dodaj jogurt i mieszaninę jajek do mąki. Mieszaj tylko do połączenia.
- Przełóż ciasto do przygotowanych foremek na muffinki, używając dwóch łyżek lub gałki do lodów, wypełniając około 2/3 każdej filiżanki. Na wierzchu ułóż kawałki moreli.
- Wstawić je do piekarnika i piec około 20-25 minut lub do momentu, gdy włożona w środku wykałaczka wyjdzie czysta.
- Schłodzić przez 5 minut na patelni, następnie wyjąć babeczki i ostudzić na kratce.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?