Mocno czekoladowe ciastka z fasoli [PRZEPIS]

2021-03-29
Mocno czekoladowe ciastka z fasoli
Autor: pixabay.com Ciasteczka o smaku czekoladowym na bazie czerwonej fasoli.
łatwy
0 min
4

Ułożone w dużym efektownym słoju mogą poleżeć kilka dni, a dodatkowo będą piękną dekoracją. Oczywiście… jeśli przetrwają! Bo są zdrową, bardzo smaczną przekąską, po której nie będziesz mieć wyrzutów sumienia!

SKŁADNIKI

  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru muscovado
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka mleka
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę dokładnie odsącz z zalewy.
  • Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksuj na jednolitą masę.
  • Łyżką rozkładaj masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy ok. 2,5 cm.
  • Ciastka lekko spłaszcz zwilżoną łyżką i każde posyp posiekaną czekoladą.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC ok. 15 minut.