Migdałowa tarta z gruszkami: przepis

2021-03-29
Anna Olchowik
Gruszki zatopione w migdałowej tarcie
Autor: Shutterstock Migdały i gruszki stanowią bardzo udane kulinarne połączenie
łatwy
40 min
4

Gruszki zatopione w migdałowej tarcie to deser, który dzięki obecności boru w gruszkach poprawi zdolność do koncentracji, a obecne w nim migdały obniżą poziom złego cholesterolu (LDL) i ciśnienie. Na takie ciasto mogą pozwolić sobie nawet osoby na diecie

SKŁADNIKI

  • 225 g mąki
  • 150 g masła
  • żółtko
  • 3 łyżki cukru
  •  
  • Nadzienie:
  • 4 gruszki
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj ciasto: posiekaj schłodzone masło z mąką i cukrem, dodaj żółtko i szybko zagnieć.
  • Gładkie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim posmarowaną masłem formę.
  • Zrób widelcem nakłucia i schowaj do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 15 minut.
  • Przygotuj  nadzienie: utrzyj mikserem migdały z cukrem i masłem na gładki krem.
  • Ciągle ucierając, dodawaj po jednym jajku i mąkę, dobrze wymieszaj.
  • Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
  • Masę wyłóż na podpieczony spód, na niej ułóż cząstki gruszek, tak aby były zanurzone w masie.
  • Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160°C i piecz tartę przez 35-40 minut.
  • Możesz podawać jeszcze ciepłą, oprószoną cukrem pudrem.
Anna Olchowik