Migdałowa tarta z gruszkami: przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Gruszki zatopione w migdałowej tarcie to deser, który dzięki obecności boru w gruszkach poprawi zdolność do koncentracji, a obecne w nim migdały obniżą poziom złego cholesterolu (LDL) i ciśnienie. Na takie ciasto mogą pozwolić sobie nawet osoby na diecie
SKŁADNIKI
- 225 g mąki
- 150 g masła
- żółtko
- 3 łyżki cukru
- Nadzienie:
- 4 gruszki
- 200 g zmielonych migdałów
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj ciasto: posiekaj schłodzone masło z mąką i cukrem, dodaj żółtko i szybko zagnieć.
- Gładkie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim posmarowaną masłem formę.
- Zrób widelcem nakłucia i schowaj do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 15 minut.
- Przygotuj nadzienie: utrzyj mikserem migdały z cukrem i masłem na gładki krem.
- Ciągle ucierając, dodawaj po jednym jajku i mąkę, dobrze wymieszaj.
- Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
- Masę wyłóż na podpieczony spód, na niej ułóż cząstki gruszek, tak aby były zanurzone w masie.
- Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160°C i piecz tartę przez 35-40 minut.
- Możesz podawać jeszcze ciepłą, oprószoną cukrem pudrem.