Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe

Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Autor: Shutterstock Mannowiec do góry nogami z madnarynkami
łatwy
30 min
4

Mannowiec z mandarynkami do góry nogami to pyszne ciasto domowe. Oto łatwy przepis na wilgotne ciasto z kwaskowymi owocami. Przygotowanie wymaga trochę zachodu, ale naprawdę warto! 

SKŁADNIKI

  • 5 bezpestkowych mandarynek
  • 2 szklanki (440 g) cukru pudru
  • 1 szklanka (250 ml) wody
  • 125 gram masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka drobno startej skórki mandarynki
  • 1 szklanka (170 g) kaszy manny
  • 3/4 szklanki (165 g) cukru pudru (bardzo drobnego) oraz jeszcze trochę do oprószenia formy
  • 1 szklanka (280 g) jogurtu greckiego
  • 1 1/2 szklanki (180 g) mielonych migdałów
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na godzinę przed przygotowaniem ciasta zalej kaszę mannę jogurtem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C. Posmaruj tortownicę o średnicy 24 cm masłem. Dno oprósz cukrem.
  • Mandarynki pokrój ząbkowanym nożem na plasterki. Ułóż na dnie formy.
  • Wymieszaj cukier puder i wodę w rondelku. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotuj syrop przez 10 minut lub do momentu, gdy mieszanina zmieni kolor na złoty karmel. Szybko wlej połowę karmelu na mandarynki ułożone na dnie formy. Ostudzić pozostały karmel w rondelku (nie martw się, że karmel stwardnieje po schłodzeniu, podgrzejesz go później).
  • Za pomocą za pomocą miksera elektrycznego ubij jajka, skórkę z mandarynek z cukrem. Ubijaj, aż do uzyskania jasnej puszystej masy. Dodaj kaszę mannę z jogurtem, przesiane mielone migdały i proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszaj. Wyłóż ciasto na mandarynki w formie.
  • Piecz ciasto przez 1 godzinę lub do zarumienienia, a szpikulec włożony w środek wyjdzie czysty. Pozostaw ciasto w formie na 5 minut, a następnie wyłóż na talerz do ciasta. Pozostaw do przestudzenia.
  • Jeszcze ciepłe ciasto polej rozgrzanym karmelem, który ci pozostał. Gotowe!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej