Malinowe bliny - rosyjski przysmak w słodkim wydaniu
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Malinowe bliny są puszyste, delikatne i pyszne. To znakomity pomysł na deser lub słodką kolację. Dzieci będą zachwycone.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g malin świeżych lub mrożonych
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 125 g mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 ml mleka
- 3 łyżki masła
- liście mięty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy i miksować na małych obrotach na gładką masę.
- Żółtka utrzeć z mlekiem, solą i mąką, dodaj maliny i ubite z cukrem białka i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło i wykładaj na nie łyżką niewielkie placuszki, smaż z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj udekorowane listkami mięty.