Malinowa księżniczka – to ciasto powinno królować na letnich podwieczorkach
2022-08-03
średni
60 min
10
Ciasto malinowa księżniczka jest lekkie, słodko-kwaskowe. I jak na księżniczkę przystało – wygląda pięknie
SKŁADNIKI
- gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
- Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 160 g cukru (najlepiej trzcinowego)
- 120 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- poncz do nasączenia ciasta:
- pół szklanki soku z malin
- 2 łyżki soku z cytryny
- Krem:
- pół kg twarogu 3-krotnie mielonego (dostępny przeważnie w wiaderku)
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 7 łyżek cukru pudru
- galaretka malinowa
- malinowy mus:
- 2 galaretki malinowe
- pół kg malin (mogą być mrożone)
- kilka łyżeczek cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia albo natłuścić i posypać bułką tartą.
- Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Przystąpić do robienia ciasta biszkoptowego: ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodać cukier – gdy piana będzie ponownie sztywna, dodać żółtka. Wszystko ubić. Na koniec dodać mąkę z dodatkami i powoli wymieszać – tyle, by się połączyły składniki.
- Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C z włączoną funkcją góra–dół przez ok. 25–35 minut. Studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
- Gdy ciasto wystygnie, przekroić je wzdłuż na pół. Nasączyć dolną warstwę połową soku przeznaczonego do nasączenia.
- Rozpuścić galaretki w mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu (3 szkl. na całość). Wystudzić i schłodzić w lodówce – galaretka ma zostać dodana do kremu w stanie lekko tężejącym.
- Zmiażdżyć widelcem maliny z cukrem. Wymieszać je z tężejącą galaretką. Wyłożyć malinowy mus na warstwę nasączonego ciasta. Wstawić do lodówki.
- Czas na krem. Tak samo jak przy galaretce do musu rozpuścić galaretkę na krem w mniejszej ilości wody (1,5 szkl.). Przestudzić i schłodzić w lodówce, by była lekko tężejąca. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Dodać ją do sera wraz z tężejącą galaretką.
- Wyłożyć warstwę serową na wcześniejsze warstwy ciasta. Na to położyć drugą warstwę ciasta biszkoptowego. Lekko je nasączyć resztą soku z malin.
- Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Ostygłą masą pokryć wierzch ciasta.
- Malinową księżniczkę wstawić do lodówki na 2 godziny (najlepiej na noc), by się schłodziła, a smaki się poprzegryzały.
- Przed podaniem ciasto ozdobić świeżymi malinami i listkami świeżej mięty.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?