Malinowa księżniczka – to ciasto powinno królować na letnich podwieczorkach

Malinowa księżniczka
Autor: Shutterstock Malinowa księżniczka to doskonałe ciasto na letnie podwieczorki
średni
60 min
10

Ciasto malinowa księżniczka jest lekkie, słodko-kwaskowe. I jak na księżniczkę przystało –  wygląda pięknie

SKŁADNIKI

  • gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
  • Ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 160 g cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 120 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • poncz do nasączenia ciasta:
  • pół szklanki soku z malin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Krem:
  • pół kg twarogu 3-krotnie mielonego (dostępny przeważnie w wiaderku)
  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
  • 7 łyżek cukru pudru
  • galaretka malinowa
  • malinowy mus:
  • 2 galaretki malinowe
  • pół kg malin (mogą być mrożone)
  • kilka łyżeczek cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia albo natłuścić i posypać bułką tartą.
  • Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Przystąpić do robienia ciasta biszkoptowego: ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodać cukier – gdy piana będzie ponownie sztywna, dodać żółtka. Wszystko ubić. Na koniec dodać mąkę z dodatkami i powoli wymieszać – tyle, by się połączyły składniki.
  • Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C z włączoną funkcją góra–dół przez ok. 25–35 minut. Studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • Gdy ciasto wystygnie, przekroić je wzdłuż na pół. Nasączyć dolną warstwę połową soku przeznaczonego do nasączenia.
  • Rozpuścić galaretki w mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu (3 szkl. na całość). Wystudzić i schłodzić w lodówce – galaretka ma zostać dodana do kremu w stanie lekko tężejącym.
  • Zmiażdżyć widelcem maliny z cukrem. Wymieszać je z tężejącą galaretką. Wyłożyć malinowy mus na warstwę nasączonego ciasta. Wstawić do lodówki.
  • Czas na krem. Tak samo jak przy galaretce do musu rozpuścić galaretkę na krem w mniejszej ilości wody (1,5 szkl.). Przestudzić i schłodzić w lodówce, by była lekko tężejąca. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Dodać ją do sera wraz z tężejącą galaretką.
  • Wyłożyć warstwę serową na wcześniejsze warstwy ciasta. Na to położyć drugą warstwę ciasta biszkoptowego. Lekko je nasączyć resztą soku z malin.
  • Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Ostygłą masą pokryć wierzch ciasta.
  • Malinową księżniczkę wstawić do lodówki na 2 godziny (najlepiej na noc), by się schłodziła, a smaki się poprzegryzały.
  • Przed podaniem ciasto ozdobić świeżymi malinami i listkami świeżej mięty.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej