Magiczne ciasto czekoladowe - rozdziela się na trzy warstwy!

Wyobraź sobie luźne ciasto, które po upieczeniu rozdziela się na trzy warstwy! Pieczesz raz, a otrzymujesz trzywarstwowe ciasto. Na wierzchu delikatny biszkopt. Po środku pyszny krem. Ostatnia warstwa do krówka. Zobacz przepis na magiczne ciasto czekoladowe!

Magiczne ciasto czekoladowe - rozdziela się na trzy warstwy!

i

Autor: Shutterstock.com Pokrojone na kwadraty magiczne ciasto czekoladowe z cukrem pudrem
łatwy
20 min
8

Co to jest magiczne ciasto czekoladowe?

Korci mnie by powiedzieć, że magiczne ciasto to tylko jedna z niesamowitych kulinarnych sztuczek czarnoksięskich... W rzeczywistości jest to przepyszny trójwarstwowy pieczony ​​budyń. Po upieczeniu otrzymujemy: na dole warstwę krówkową, pośrodku kem czekoladowy i na wierzchu delikatny biszkopt. Po prostu genialne! 

Magia polega na tym, że wszystkie trzy warstwy pieką się w tym samym naczyniu i same układają się w warstwy. Najczęściej magiczne ciasto ma smak waniliowy. Dziś polecam wersję czekoladową dla fanów smaku czekolady. 

Z czego zrobione jest magiczne ciasto?

Z dobrze znanych Ci składników. Zawiera tylko i wyłącznie podstawowe składniki każdego ciasta: jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, mleko, masło, mąkę pszenną i kakao w proszku.

Może sztuka pieczenia nie przypomina nauki o lotach kosmicznych, ale to też nauka. Magiczne ciasto zaskoczy Cię na całej linii. 

Jak powstaje magiczne ciasto czekoladowe?

Jak powiedzieliśmy powyżej, pieczenie to nauka. Fizyka i chemia kłaniają się. Wszystkie trzy warstwy upieczonego ciasta budyniowego znajdują się w jednej formie ponieważ to wynik trzech czynników: konsystencji, czasu i temperatury. Ciasto jest bardziej „płynne” niż większość ciast i pieczemy je w niższej temperaturze przez dłuższy czas. W ten sposób ciasto budyniowe ma więcej czasu na ułożenie się w kremowo-biszkoptowe warstwy.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 110 g masła (½ szklanki), roztopionego i ostudzonego
  • ½ szklanki mąki uniwersalnej
  • ⅓ szklanki i 2 łyżki kakao w proszku
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania
  • forma do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm lub 24 x 17 i głębokości 6cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 160°C. Posmaruj blaszaną formę do pieczenia tłuszczem i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij w misce na sztywną pianę i odstaw.
  • Utrzyj żółtka z cukrem na kremową konsystencję. Dodaj roztopione masło oraz wanilię. Miksuj przez pół minuty.
  • Dodaj mąkę i niesłodzone kakao w proszku. Wymieszaj trzepaczką, aż dobrze się połączą.
  • Dodaj mleko stopniowo, wlewając je cienkim strumieniem, i kontynuuj ubijanie.
  • Dodaj pianę z białek. Po jednej trzeciej na raz i delikatnie wymieszaj trzepaczką. Wystarczy jeśli się połączą.
  • Wlej rzadkie ciasto do formy do pieczenia i piecz przez 60 minut.
  • Środek ciasta po wyjęciu z piekarnika nadal będzie chybotliwy. I tak właśnie ma być!
  • Pozostaw do ostygnięcia na około pół godziny, a następnie wyjmij z formy. Schładzaj go co najmniej przez godzinę.
  • Ostudzone ciasto pokrój na kwadraty i posyp cukrem pudrem tuż przed podaniem.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...