Magiczne ciasto czekoladowe - rozdziela się na trzy warstwy!
Wyobraź sobie luźne ciasto, które po upieczeniu rozdziela się na trzy warstwy! Pieczesz raz, a otrzymujesz trzywarstwowe ciasto. Na wierzchu delikatny biszkopt. Po środku pyszny krem. Ostatnia warstwa do krówka. Zobacz przepis na magiczne ciasto czekoladowe!
i
Co to jest magiczne ciasto czekoladowe?
Korci mnie by powiedzieć, że magiczne ciasto to tylko jedna z niesamowitych kulinarnych sztuczek czarnoksięskich... W rzeczywistości jest to przepyszny trójwarstwowy pieczony budyń. Po upieczeniu otrzymujemy: na dole warstwę krówkową, pośrodku kem czekoladowy i na wierzchu delikatny biszkopt. Po prostu genialne!
Magia polega na tym, że wszystkie trzy warstwy pieką się w tym samym naczyniu i same układają się w warstwy. Najczęściej magiczne ciasto ma smak waniliowy. Dziś polecam wersję czekoladową dla fanów smaku czekolady.
Z czego zrobione jest magiczne ciasto?
Z dobrze znanych Ci składników. Zawiera tylko i wyłącznie podstawowe składniki każdego ciasta: jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, mleko, masło, mąkę pszenną i kakao w proszku.
Może sztuka pieczenia nie przypomina nauki o lotach kosmicznych, ale to też nauka. Magiczne ciasto zaskoczy Cię na całej linii.
Jak powstaje magiczne ciasto czekoladowe?
Jak powiedzieliśmy powyżej, pieczenie to nauka. Fizyka i chemia kłaniają się. Wszystkie trzy warstwy upieczonego ciasta budyniowego znajdują się w jednej formie ponieważ to wynik trzech czynników: konsystencji, czasu i temperatury. Ciasto jest bardziej „płynne” niż większość ciast i pieczemy je w niższej temperaturze przez dłuższy czas. W ten sposób ciasto budyniowe ma więcej czasu na ułożenie się w kremowo-biszkoptowe warstwy.
SKŁADNIKI
- 4 jajka, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i ¼ szklanki cukru
- 110 g masła (½ szklanki), roztopionego i ostudzonego
- ½ szklanki mąki uniwersalnej
- ⅓ szklanki i 2 łyżki kakao w proszku
- 2 szklanki letniego mleka
- 1 łyżka cukru pudru do posypania
- forma do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm lub 24 x 17 i głębokości 6cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 160°C. Posmaruj blaszaną formę do pieczenia tłuszczem i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij w misce na sztywną pianę i odstaw.
- Utrzyj żółtka z cukrem na kremową konsystencję. Dodaj roztopione masło oraz wanilię. Miksuj przez pół minuty.
- Dodaj mąkę i niesłodzone kakao w proszku. Wymieszaj trzepaczką, aż dobrze się połączą.
- Dodaj mleko stopniowo, wlewając je cienkim strumieniem, i kontynuuj ubijanie.
- Dodaj pianę z białek. Po jednej trzeciej na raz i delikatnie wymieszaj trzepaczką. Wystarczy jeśli się połączą.
- Wlej rzadkie ciasto do formy do pieczenia i piecz przez 60 minut.
- Środek ciasta po wyjęciu z piekarnika nadal będzie chybotliwy. I tak właśnie ma być!
- Pozostaw do ostygnięcia na około pół godziny, a następnie wyjmij z formy. Schładzaj go co najmniej przez godzinę.
- Ostudzone ciasto pokrój na kwadraty i posyp cukrem pudrem tuż przed podaniem.