Magiczne ciasto czekoladowe - rozdziela się na trzy warstwy!

Magiczne ciasto czekoladowe - rozdziela się na trzy warstwy!
Autor: Shutterstock.com Pokrojone na kwadraty magiczne ciasto czekoladowe z cukrem pudrem
łatwy
20 min
8

Wyobraź sobie luźne ciasto, które po upieczeniu rozdziela się na trzy warstwy! Pieczesz raz, a otrzymujesz trzywarstwowe ciasto. Na wierzchu delikatny biszkopt. Po środku pyszny krem. Ostatnia warstwa do krówka. Zobacz przepis na magiczne ciasto czekoladowe!

Co to jest magiczne ciasto czekoladowe?

Korci mnie by powiedzieć, że magiczne ciasto to tylko jedna z niesamowitych kulinarnych sztuczek czarnoksięskich... W rzeczywistości jest to przepyszny trójwarstwowy pieczony ​​budyń. Po upieczeniu otrzymujemy: na dole warstwę krówkową, pośrodku kem czekoladowy i na wierzchu delikatny biszkopt. Po prostu genialne! 

Magia polega na tym, że wszystkie trzy warstwy pieką się w tym samym naczyniu i same układają się w warstwy. Najczęściej magiczne ciasto ma smak waniliowy. Dziś polecam wersję czekoladową dla fanów smaku czekolady. 

Z czego zrobione jest magiczne ciasto?

Z dobrze znanych Ci składników. Zawiera tylko i wyłącznie podstawowe składniki każdego ciasta: jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, mleko, masło, mąkę pszenną i kakao w proszku.

Może sztuka pieczenia nie przypomina nauki o lotach kosmicznych, ale to też nauka. Magiczne ciasto zaskoczy Cię na całej linii. 

Jak powstaje magiczne ciasto czekoladowe?

Jak powiedzieliśmy powyżej, pieczenie to nauka. Fizyka i chemia kłaniają się. Wszystkie trzy warstwy upieczonego ciasta budyniowego znajdują się w jednej formie ponieważ to wynik trzech czynników: konsystencji, czasu i temperatury. Ciasto jest bardziej „płynne” niż większość ciast i pieczemy je w niższej temperaturze przez dłuższy czas. W ten sposób ciasto budyniowe ma więcej czasu na ułożenie się w kremowo-biszkoptowe warstwy.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i ¼ szklanki cukru
  • 110 g masła (½ szklanki), roztopionego i ostudzonego
  • ½ szklanki mąki uniwersalnej
  • ⅓ szklanki i 2 łyżki kakao w proszku
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania
  • forma do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm lub 24 x 17 i głębokości 6cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 160°C. Posmaruj blaszaną formę do pieczenia tłuszczem i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij w misce na sztywną pianę i odstaw.
  • Utrzyj żółtka z cukrem na kremową konsystencję. Dodaj roztopione masło oraz wanilię. Miksuj przez pół minuty.
  • Dodaj mąkę i niesłodzone kakao w proszku. Wymieszaj trzepaczką, aż dobrze się połączą.
  • Dodaj mleko stopniowo, wlewając je cienkim strumieniem, i kontynuuj ubijanie.
  • Dodaj pianę z białek. Po jednej trzeciej na raz i delikatnie wymieszaj trzepaczką. Wystarczy jeśli się połączą.
  • Wlej rzadkie ciasto do formy do pieczenia i piecz przez 60 minut.
  • Środek ciasta po wyjęciu z piekarnika nadal będzie chybotliwy. I tak właśnie ma być!
  • Pozostaw do ostygnięcia na około pół godziny, a następnie wyjmij z formy. Schładzaj go co najmniej przez godzinę.
  • Ostudzone ciasto pokrój na kwadraty i posyp cukrem pudrem tuż przed podaniem.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej