Magiczne ciasto czekoladowe - jak je zrobić?

2021-03-29
Magiczne ciasto (magic cake)
Autor: Shutterstock Magiczne ciasto czekoladowe (magic cake)
łatwy
20 min
4

Magiczne ciasta robią wielką furorę. Niezwykłość magicznego ciasta polega na tym, że pod wpływem pieczenia tworzą się dwie (a czasem nawet trzy) warstwy o różnej konsystencji, w zależności od długości pieczenia. Na dole ciasto jest bardziej budyniowe, a wierzchnia warstwa lekko ścięta, z widocznymi dziurkami po odparowanych pęcherzykach powietrza. Magiczne ciasto czekoladowe robi się bardzo łatwo i dosłownie rozpływa się w ustach.

SKŁADNIKI

  • 120 g masła stopionego i lekko schłodzonego
  • 2 i 1/3 szklanki ciepłego mleka (ok. 700 ml)
  • 1 szklanka (130 g mąki)
  • 1/2 szklanki kakao w proszku (70 g)
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 1 i 1/3 szklanki cukru (200 g)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (najlepiej w proszku)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • owoce (np. truskawki) do przybrania
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do temp. 160o C.
  • Naczynie żaroodporne (foremkę) 20 x 20 cm wysmaruj masłem.
  • Oddziel żółtka od białek. Z białek i octu ubij sztywną pianę.
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę i kakao.
  • W trzeciej miseczce ubij żółtka z cukrem, aż zrobią się jasnożółte ale wciąż ziarniste. Dodaj stopione i przestudzone masło, kawę rozpuszczalną, cukier waniliowy i miksuj razem, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Następnie dodaj mąkę z kakao i zmiksuj razem. Dodaj mleko i ubij wszystko na niskich obrotach.
  • Stopniowo i delikatnie wymieszaj masę z ubitą pianą.
  • Przełóż ciasto do żaroodpornego naczynia i piecz przez 50-60 minut, aż ciasto nabierze konsystencji budyniu, a z wierzchu lekko się zetnie.