Kwiaty akacji w cieście z cukrem pudrem i czekoladą
2023-06-07
łatwy
5 min
4
Dieta wegetariańska
Kwiaty akacji kwitną w maju i czerwcu. Mają bardzo przyjemny zapach. Można z nich zaparzać herbatę albo jeść, tak jak w tym przepisie, w cieście. UWAGA! Smażymy same kwiaty, gdyż inne części robinii akacjowej są niejadalne, a nawet może dojść do zatrucia.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 3 jajka
- 4/5 szklanki mąki
- starta skórka z pomarańczy
- cukier puder do posypania
- łyżeczka cukru waniliowego
- kwiaty akacji
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kwiaty zbieramy wczesnym rankiem odcinając najpierw sekatorem cały kwiatostan.
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka, mleko i przesianą mąkę starannie wymieszać. Dodać wodę, szczyptę soli, startą skórkę z pomarańczy oraz białka ubite na sztywną pianę.
- Kiście akacji dokładnie wypłukać w wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Poodrywać kwiatki.
- Kwiaty zanurzać w cieście, a następnie smażyć na tłuszczu. Można tez kwiaty dodać do ciasta i smażyć małe placuszki.
- Ułożyć na półmisku, posypać cukrem pudrem z wanilią. Podawać gorące.
- Na specjalne okazje proponuję placuszki akacjowe polane rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem można polać czekoladę odrobiną koniaku i podpalić.
Beszamel - Jadalne Chwasty