Kruchuteńkie ciasto maślane z kremem mascarpone i truskawkami

Kruchuteńkie ciasto maślane z kremem mascarpone i truskawkami
Autor: Shutterstock Ciasto maślane z kremem i truskawkami udekorowane listkami mięty.
łatwy
40 min
8

Dieta wegetariańska

To maślane ciasto to idealna baza do lekkich deserów z kremem i owocami. Ciasto wychodzi niesamowicie kruche i pyszne, prosty krem z serka mascarpone jest lekki i aksamitny. Soczyste, słodkie truskawki i chrupiące prażone migdały dopełniają całość dając deser idealny o tej porze roku. A jak jeszcze dołożymy kilka zielonych listków odświeżającej mięty lub melisy... uwierzcie, niebiańska rozkosz.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • Krem:
  • 500 g sera mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • oraz:
  • truskawki
  • płatki migdałów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką, puszystą i jasną masę.
  • Dodać żółtko i miksować do połączenia z masą maślaną.
  • Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  • Ciasto będzie bardzo gęste i kleiste, nieco tępe. Przełożyć je do wyłożonej papierem blaszki.
  • Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30 minut.
  • Gdy ciasto się zezłości wyjąć je z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
  • Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
  • Krem miksować aż stanie się puszysty i zwiększy swą objętość.
  • Tak przygotowany krem wyłożyć na wystudzone ciasto.
  • Wierzch udekorować truskawkami i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej