Kruchuteńkie ciasto maślane z kremem mascarpone i truskawkami
2023-05-15
łatwy
40 min
8
Dieta wegetariańska
To maślane ciasto to idealna baza do lekkich deserów z kremem i owocami. Ciasto wychodzi niesamowicie kruche i pyszne, prosty krem z serka mascarpone jest lekki i aksamitny. Soczyste, słodkie truskawki i chrupiące prażone migdały dopełniają całość dając deser idealny o tej porze roku. A jak jeszcze dołożymy kilka zielonych listków odświeżającej mięty lub melisy... uwierzcie, niebiańska rozkosz.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 kostka miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- Krem:
- 500 g sera mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- oraz:
- truskawki
- płatki migdałów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką, puszystą i jasną masę.
- Dodać żółtko i miksować do połączenia z masą maślaną.
- Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
- Ciasto będzie bardzo gęste i kleiste, nieco tępe. Przełożyć je do wyłożonej papierem blaszki.
- Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30 minut.
- Gdy ciasto się zezłości wyjąć je z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
- Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
- Krem miksować aż stanie się puszysty i zwiększy swą objętość.
- Tak przygotowany krem wyłożyć na wystudzone ciasto.
- Wierzch udekorować truskawkami i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?