Kruche ciasto ze śliwkami i wiórkami kokosowymi
2021-03-29
średni
60 min
4
W sezonie na śliwki w naszej kuchni nie może zabraknąć kruchego placka z węgierkami! Podajemy przepis na smaczne śliwkowy deser z nutą kokosowego smaku.
Śliwki to idealne owoce na przetwory, do ciast, knedli czy mięsiwa. Schab z suszonymi śliwkami często przygotowywany jest przez mamy i babcie na świąteczny stół. Śliwki węgierki idealnie komponują się właśnie z mięsem, choć w deserach też smakują wyśmienicie. Można z nich przyrządzać tarty, muffiny, kruche i drożdżowe ciasta.
SKŁADNIKI
- 120 g masła
- 1 jajko + 2 żółtka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
- ok. 1 kg śliwek węgierek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie śmietanki kremówki (250 ml)
- 2/3 szkl. cukru
- 2 białka
- sok i starta skórka z 1 cytryny
- 150 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i wiórki kokosowe wymieszać.
- Dodać pokrojone na drobne kawałki zimne masło, żółtka i całe jajko. Zagnieść.
- Formę wysmarować i wylepić ciastem (ok. 1,5 cm grubości) i piec około 20 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
- Umyte i osuszone śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki.
- Śmietanę i cukier podgrzać w garnuszku (odłożyć 2-3 łyżki cukru, przydadzą się do ubitych białek).
- Dodać wiórki i wymieszać.
- Następnie zdjąć z ognia.
- Dodać sok z cytryny i skórkę.
- Z białek ubić na sztywno pianę z dodatkiem szczypty soli.
- Powoli dodać 2-3 łyżki cukru i dalej ubijać.
- Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
- Masę dodać do wystudzonej śmietanki i delikatnie wymieszać.
- Na upieczone ciasto wyłożyć masę a następnie śliwki.
- Piec kolejne 20 minut.