Kruche ciasto z budyniem i owocami leśnymi: łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kruche ciasto z porzeczkami, malinami i jagodami to doskonały pomysł na deser z owocami sezonowymi. Jego przygotowanie nie jest trudne, a połączenie kwaśnych owoców ze słodkim budyniem gwarantuje przepyszne efekty.
SKŁADNIKI
- 120 g masła
- 1 jajko + 2 żółtka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 litr mleka
- 2 budynie śmietankowe
- owoce leśne - porzeczki, jagody i maliny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i cukier waniliowy wymieszać.
- Dodać pokrojone na drobne kawałki zimne masło, żółtka i całe jajko. Zagnieść.
- Formę wysmarować i wylepić ciastem (ok. 1,5 cm grubości) i piec około 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika przygotować budyń.
- Nałożyć masę na jeszcze ciepłe ciasto i udekorować owocami.