Kobler śliwkowy, czyli śliwki pod pierzynką z ciasta - jak zrobić?
2021-03-27
łatwy
60 min
4
Oto przepis na kobler śliwkowy. Nie pieczesz ciast z owocami, bo boisz się, że zrobi się zakalec? W przypadku tego deseru tak się nie stanie. Śliwki znajdują się na dole, ciasto na górze. Smakowity efekt.
SKŁADNIKI
- Spód
- 750 g śliwek
- 60 g (1/4 szklanki) cukru białego lub trzcinowego
- Ciasto
- 185 g (1 ½ szklanki) mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g (1/4 szklanki) cukru
- 125 g masła
- jajko
- 125 ml (1/2 szklanki) mleka
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Śliwki umyj, pokrój w ćwiartki, usuń pestki.
- Śliwki umieść w garnku, zasyp cukrem, wlej łyżkę wody. Podgrzewaj na małym ogniu około pięciu minut, co jakiś czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści i śliwki zmiękną, przełóż owoce do naczynia żaroodpornego.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, dodaj cukier. Masło posiekaj na drobne kawałki. Palcami połącz je z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem.
- Jajko ubij z mlekiem, wlej do miski z ciastem. Połącz wszystkie składniki na gładką masę.
- Dużą łyżką nakładaj ciasto na śliwki. Piecz 30-40 minut, aż ciasto się przyrumieni.
- Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, przestudź. Posyp cukrem pudrem.