Kobler śliwkowy, czyli śliwki pod pierzynką z ciasta - jak zrobić?

2021-03-27
Anka
kobler-sliwkowy-czyli-sliwki-pod-pierzynka-z-ciasta-jak-zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Cobbler albo kobler to deser, w którym zapiekane owoce przykryte są pierzynką z ciasta
łatwy
60 min
4

Oto przepis na kobler śliwkowy. Nie pieczesz ciast z owocami, bo boisz się, że zrobi się zakalec? W przypadku tego deseru tak się nie stanie. Śliwki znajdują się na dole, ciasto na górze. Smakowity efekt.

SKŁADNIKI

  • Spód
  • 750 g śliwek
  • 60 g (1/4 szklanki) cukru białego lub trzcinowego
  • Ciasto
  • 185 g (1 ½ szklanki) mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g (1/4 szklanki) cukru
  • 125 g masła
  • jajko
  • 125 ml (1/2 szklanki) mleka
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Śliwki umyj, pokrój w ćwiartki, usuń pestki.
  • Śliwki umieść w garnku, zasyp cukrem, wlej łyżkę wody. Podgrzewaj na małym ogniu około pięciu minut, co jakiś czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści i śliwki zmiękną, przełóż owoce do naczynia żaroodpornego.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, dodaj cukier. Masło posiekaj na drobne kawałki. Palcami połącz je z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem.
  • Jajko ubij z mlekiem, wlej do miski z ciastem. Połącz wszystkie składniki na gładką masę.
  • Dużą łyżką nakładaj ciasto na śliwki. Piecz 30-40 minut, aż ciasto się przyrumieni.
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, przestudź. Posyp cukrem pudrem.
Anka