Kinder bueno - ciasto bez pieczenia lepsze niż kultowy batonik

Ciasto Kinder Bueno
Autor: Shutterstock Ciasto kinder bueno może zastąpić kupny batonik.
średni
180 min
12

Smak Kinder Bueno może uzależniać. Nie tylko dzieci przepadają za tym kultowym batonikiem. A gdyby tak zrobić domowe ciasto, które smakuje jak Kinder Bueno? W cieście aromat i smak jest równie wyrazisty, a dodatkowo jest go znacznie więcej. Podziel się z bliskimi czekoladowo-orzechową rozkoszą ciasta o smaku kinder bueno.

SKŁADNIKI

  • 1 l mleka
  • 3 budynie śmietankowe w proszku
  • 100 g orzechów laskowych
  • 500 g herbatników maślanych
  • 5 łyżek kremu czekoladowego (np. Nutella)
  • 200 g masła
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g mleka w proszku
  • opcjonalnie 400 ml śmietanki na wierzchnią warstwę

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozpuść budynie w szklance zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj i połącz z rozpuszczonym budyniem.
  • Gotuj przez kilka minut intensywnie mieszając, zdejmij z ognia.
  • Połóż na powierzchni budyniu kawałek folii lub papieru do pieczenia aby nie powstał kożuch i całkowicie wystudź w temperaturze pokojowej.
  • Orzechy upraż na patelni i zmiksuj, aż kawałki będą miały wielkość 1 mm.
  • Połowę herbatników zmiksuj z 2 łyżkami kremu czekoladowego, łyżką rozpuszczonego masła i 50 g orzechów.
  • Masą wyłóż dno blachy (ok 25x25cm) i odłóż do lodówki aby stężała.
  • Miękkie masło w temperaturze pokojowej przełóż do miski i zmiksuj na puch (aż będzie jaśniejsze).
  • Stopniowo dokładaj do masła budyń, łyżka po łyżce, czekając za każdym razem aż się całkowicie połączą.
  • Wmieszaj łyżką 30 g rozdrobnionych orzechów.
  • Masę orzechowo-śmietankową przełóż na spód z herbatników i wyrównaj.
  • Pozostałe herbatniki ułóż warstwą na masie i odstaw do lodówki.
  • 50 ml śmietanki podgrzej w garnuszku, dodaj 100g czekolady i mieszaj aż się rozpuści.
  • Serek mascarpone zmiksuj z 50 g cukru pudru w misce.
  • Schłodzoną resztę śmietanki (350 ml) ubij mikserem na sztywno.
  • Do miski z serkiem mascarpone dodaj rozpuszczoną czekoladę i szklankę mleka w proszku i zmiksuj.
  • Po połączeniu składników dodawaj stopniowo ubitą śmietankę, lekko mieszając szpatułką Masę przełóż do blachy.
  • Posyp po wierzchu resztą orzechów, startą czekoladą, lub zrób mazaje rozlewając łyżką rozpuszczony krem czekoladowy.
  • Jeżeli chcesz, aby ciasto było lżejsze i mniej słodkie, ubij dodatkowe 400 ml śmietanki i wyłóż na wierzch przed ozdabianiem.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Wypróbuj też: Ciasto 3 bit bez pieczenia - krówkowa rozkosz z bitą śmietaną >

Galeria: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Barbara Karasińska
więcej