Kinder bueno - ciasto bez pieczenia lepsze niż kultowy batonik
      2023-05-08
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          180 min
      
      
        
          12
      
    Smak Kinder Bueno może uzależniać. Nie tylko dzieci przepadają za tym kultowym batonikiem. A gdyby tak zrobić domowe ciasto, które smakuje jak Kinder Bueno? W cieście aromat i smak jest równie wyrazisty, a dodatkowo jest go znacznie więcej. Podziel się z bliskimi czekoladowo-orzechową rozkoszą ciasta o smaku kinder bueno.
SKŁADNIKI
- 1 l mleka
 - 3 budynie śmietankowe w proszku
 - 100 g orzechów laskowych
 - 500 g herbatników maślanych
 - 5 łyżek kremu czekoladowego (np. Nutella)
 - 200 g masła
 - 400 ml śmietanki 36%
 - 150 g ciemnej czekolady
 - 250 g serka mascarpone
 - 50 g cukru pudru
 - 200 g mleka w proszku
 - opcjonalnie 400 ml śmietanki na wierzchnią warstwę
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozpuść budynie w szklance zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj i połącz z rozpuszczonym budyniem.
 - Gotuj przez kilka minut intensywnie mieszając, zdejmij z ognia.
 - Połóż na powierzchni budyniu kawałek folii lub papieru do pieczenia aby nie powstał kożuch i całkowicie wystudź w temperaturze pokojowej.
 - Orzechy upraż na patelni i zmiksuj, aż kawałki będą miały wielkość 1 mm.
 - Połowę herbatników zmiksuj z 2 łyżkami kremu czekoladowego, łyżką rozpuszczonego masła i 50 g orzechów.
 - Masą wyłóż dno blachy (ok 25x25cm) i odłóż do lodówki aby stężała.
 - Miękkie masło w temperaturze pokojowej przełóż do miski i zmiksuj na puch (aż będzie jaśniejsze).
 - Stopniowo dokładaj do masła budyń, łyżka po łyżce, czekając za każdym razem aż się całkowicie połączą.
 - Wmieszaj łyżką 30 g rozdrobnionych orzechów.
 - Masę orzechowo-śmietankową przełóż na spód z herbatników i wyrównaj.
 - Pozostałe herbatniki ułóż warstwą na masie i odstaw do lodówki.
 - 50 ml śmietanki podgrzej w garnuszku, dodaj 100g czekolady i mieszaj aż się rozpuści.
 - Serek mascarpone zmiksuj z 50 g cukru pudru w misce.
 - Schłodzoną resztę śmietanki (350 ml) ubij mikserem na sztywno.
 - Do miski z serkiem mascarpone dodaj rozpuszczoną czekoladę i szklankę mleka w proszku i zmiksuj.
 - Po połączeniu składników dodawaj stopniowo ubitą śmietankę, lekko mieszając szpatułką Masę przełóż do blachy.
 - Posyp po wierzchu resztą orzechów, startą czekoladą, lub zrób mazaje rozlewając łyżką rozpuszczony krem czekoladowy.
 - Jeżeli chcesz, aby ciasto było lżejsze i mniej słodkie, ubij dodatkowe 400 ml śmietanki i wyłóż na wierzch przed ozdabianiem.
 
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
    
    
    
    
Wypróbuj też: Ciasto 3 bit bez pieczenia - krówkowa rozkosz z bitą śmietaną >
Galeria: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach