Kawowy bananowiec – doskonałe połączenia czekolady i bananów

Czekoladowy bananowiec
Autor: Shutterstock Czekoladowy bananowiec to doskonałe połączenie bananów i czekolady w cieście
łatwy
50 min
6

Połączenie bananów z czekoladą sprawdza się doskonale w deserach. Kawowy bananowiec jest jednym z takich przykładów.

Aby banany nie zbrązowiały (nie wyglądają wówczas ładnie), warto skropić je sokiem z cytryny.

SKŁADNIKI

  • 4–5 dużych banany
  • sok z cytryny
  • ciasto:
  • 6 jajek
  • 140 g cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 120 g masła
  • 120 g mąki tortowej
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • krem:
  • 200 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy 
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5–6 łyżek gorącej wody
  • 0,5 szklanki startej deserowej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować foremkę do pieczenia (24×24 cm) – wyłożyć ją papierem do pieczenia i natłuścić.
  • Czekoladę zetrzeć lub drobno posiekać.
  • Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Zrobić ciasto: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem. Do masy jajecznej dodać przesianą z pozostałymi składnikami mąkę. Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto piec w temperaturze 180–200ºC przez 30–35 minut. Gdy się upiecze, wystudzić w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
  • Przygotować krem. Rozpocząć od rozpuszczenia żelatyny w 2–3 łyżkach gorącej wody oraz rozpuszczenia kawy rozpuszczalnej, także w 2–3 łyżkach gorącej wody . Wystudzić oba składniki. Zmiksować mascarpone ze śmietaną i cukrem. Dodać wystudzoną żelatynę. Następnie dodać kawę oraz startą czekoladę. Całość wymieszać i schodzić w lodówce.
  • Skomponować tort bananowy. Ściąć wierzch ciasta i rozkruszyć. Ciasto bazowe dosłownie maznąć kremem, aby lepiej się go trzymały ułożone na nim banany (przekrojone na pół wzdłuż  i skropione cytryną). Na warstwę bananów położyć krem. Na wierzch dać okruchy pokruszonego wcześniej ciasta.
  • Całość schłodzić w lodówce przez około 2–3 godziny.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej