Kawowy bananowiec – doskonałe połączenia czekolady i bananów
2022-07-18

łatwy
50 min
6
Połączenie bananów z czekoladą sprawdza się doskonale w deserach. Kawowy bananowiec jest jednym z takich przykładów.
Aby banany nie zbrązowiały (nie wyglądają wówczas ładnie), warto skropić je sokiem z cytryny.
SKŁADNIKI
- 4–5 dużych banany
- sok z cytryny
- ciasto:
- 6 jajek
- 140 g cukru (najlepiej trzcinowego)
- 120 g masła
- 120 g mąki tortowej
- 60 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- krem:
- 200 g serka mascarpone
- 600 ml śmietany kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5–6 łyżek gorącej wody
- 0,5 szklanki startej deserowej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować foremkę do pieczenia (24×24 cm) – wyłożyć ją papierem do pieczenia i natłuścić.
- Czekoladę zetrzeć lub drobno posiekać.
- Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Zrobić ciasto: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem. Do masy jajecznej dodać przesianą z pozostałymi składnikami mąkę. Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto piec w temperaturze 180–200ºC przez 30–35 minut. Gdy się upiecze, wystudzić w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
- Przygotować krem. Rozpocząć od rozpuszczenia żelatyny w 2–3 łyżkach gorącej wody oraz rozpuszczenia kawy rozpuszczalnej, także w 2–3 łyżkach gorącej wody . Wystudzić oba składniki. Zmiksować mascarpone ze śmietaną i cukrem. Dodać wystudzoną żelatynę. Następnie dodać kawę oraz startą czekoladę. Całość wymieszać i schodzić w lodówce.
- Skomponować tort bananowy. Ściąć wierzch ciasta i rozkruszyć. Ciasto bazowe dosłownie maznąć kremem, aby lepiej się go trzymały ułożone na nim banany (przekrojone na pół wzdłuż i skropione cytryną). Na warstwę bananów położyć krem. Na wierzch dać okruchy pokruszonego wcześniej ciasta.
- Całość schłodzić w lodówce przez około 2–3 godziny.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?