Karpatka: jak zrobić? Przepis na karpatkę

2023-02-07
Karpatka: jak zrobić? Przepis na karpatkę
Autor: Shutterstock Karpatka to jeden z klasycznych polskich wypieków, zawsze na czasie
średni
45 min
4

Karpatka to ciasto, które lubią prawie wszyscy. Wbrew pozorom wcale nie jest trudna do upieczenia, a przy tym bardzo efektowna. Wypróbuj przepis na karpatkę.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • szklanka mąki
  • szklanka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • krem:
  • 1  opakowanie budyniu waniliowego
  • ½ l zimnego mleka
  • 250 g miękkiego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto do karpatki robimy w kąpieli wodnej. W tym celu wlewamy wodę do garnka, a na jego brzegach opieramy miskę, pamiętając o tym, aby tylko częściowo była zanurzona w wodzie.
  • Do miski wkładamy masło. Kiedy się rozpuści, dodajemy wodę oraz sól, a następnie mąkę, energicznie mieszając. Masa powinna odrywać się od miski.
  • Po ostygnięciu miksujemy ją z jajami i proszkiem do pieczenia, a następnie wykładamy na przykrytą papierem do pieczenia dużą blaszkę (potem ciasto przetniemy) lub 2 mniejsze (30x20 cm). Pieczemy w temp 190-200 stopni przez ok. 25 minut, nie otwierając piekarnika.
  • W tym czasie przygotowujemy budyń Z ½ litra zimnego mleka odlewamy 1 szklankę i rozprowadzamy w niej zawartość opakowania. Pozostałą część mleka gotujemy, a następnie zdejmujemy z ognia i wlewamy do niego rozprowadzoną wcześniej zawartość torebki, energicznie mieszając.
  • Podgrzewamy całość na małym ogniu przez około 1 minutę, nie przerywając mieszania. 
  • Po wystudzeniu  budyniu miksujemy go z miękkim masłem i odstawiamy.
  • Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Krem także studzimy. Na ciasto wykładamy krem, przykrywamy drugą częścią, posypujemy cukrem pudrem oraz maczkiem i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło. Po 1-2 godzinach ciasto jest gotowe.
Beszamel - Jak zrobić ciasto ptysiowe?

Zobacz wideo i dowiedz się, jak przygotować ciasto ptysiowe

Redakcja
więcej