Karpatka: jak zrobić? Przepis na karpatkę
2023-02-07
średni
45 min
4
Karpatka to ciasto, które lubią prawie wszyscy. Wbrew pozorom wcale nie jest trudna do upieczenia, a przy tym bardzo efektowna. Wypróbuj przepis na karpatkę.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- szklanka mąki
- szklanka wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 125 g masła
- szczypta soli
- cukier puder
- krem:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- ½ l zimnego mleka
- 250 g miękkiego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto do karpatki robimy w kąpieli wodnej. W tym celu wlewamy wodę do garnka, a na jego brzegach opieramy miskę, pamiętając o tym, aby tylko częściowo była zanurzona w wodzie.
- Do miski wkładamy masło. Kiedy się rozpuści, dodajemy wodę oraz sól, a następnie mąkę, energicznie mieszając. Masa powinna odrywać się od miski.
- Po ostygnięciu miksujemy ją z jajami i proszkiem do pieczenia, a następnie wykładamy na przykrytą papierem do pieczenia dużą blaszkę (potem ciasto przetniemy) lub 2 mniejsze (30x20 cm). Pieczemy w temp 190-200 stopni przez ok. 25 minut, nie otwierając piekarnika.
- W tym czasie przygotowujemy budyń Z ½ litra zimnego mleka odlewamy 1 szklankę i rozprowadzamy w niej zawartość opakowania. Pozostałą część mleka gotujemy, a następnie zdejmujemy z ognia i wlewamy do niego rozprowadzoną wcześniej zawartość torebki, energicznie mieszając.
- Podgrzewamy całość na małym ogniu przez około 1 minutę, nie przerywając mieszania.
- Po wystudzeniu budyniu miksujemy go z miękkim masłem i odstawiamy.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Krem także studzimy. Na ciasto wykładamy krem, przykrywamy drugą częścią, posypujemy cukrem pudrem oraz maczkiem i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło. Po 1-2 godzinach ciasto jest gotowe.
Beszamel - Jak zrobić ciasto ptysiowe?
Zobacz wideo i dowiedz się, jak przygotować ciasto ptysiowe