Kardamonowe ciasto z całymi gruszkami: z wrażenia gościom opadną szczęki
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Kardamonowe ciasto z całymi gruszkami to niezwykle efektowny deser. A do tej pyszny! Syrop, który uzyskujemy przy okazji gotowania gruszek jest świetny nie tylko jako dodatek do ciasta, ale także jako podstawa pysznego drinku z winem musującym. Wypróbujcie i smakujcie życie w całej rozkosznie gruszkowej okazałości!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 gruszki średniej wielkości dojrzałe, lecz twarde
- na syrop:
- 750 ml wytrawnego wina białego
- 1,125 szklanki cukru
- 4 goździki
- 3 gwiazdki anyżu
- 8 ziarenek kardamonu
- 2 laski cynamonu
- na ciasto:
- 150 g masła i dodatkowo 2 łyżki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki obrać, nie usuwać zdrewniałej szypułki, będzie ozdobą.
- W naczyniu wymieszać wino razem z cukrem, goździkami, anyżem, kardamonem i cynamonem. Następnie ostrożnie zanurzyć gruszki i gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut.
- Gruszki wyjąć z syropu i odstawić do ostygnięcia. Do syropu dodać 500 ml wody i gotować, aż płyn zredukuje się o połowę. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przecedzić. Syrop zachować.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Formę keksową posmarować masłem.
- Przy pomocy miksera ręcznego ubić miękkie masło razem z cukrem.
- Gdy masa maślana będzie już biała, dodawać po 1 jajku i dalej miksować.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmielony kardamon, miksować na niskich obrotach do uzyskania jednorodnej masy.
- Ciasto przełożyć do formy. Gruszki pionowo wstawić w ciasto.
- Wstawić do piekarnika i piec 40 minut.
- Po upieczeniu pozostawić w foremce do ostygnięcia. Wystudzone ciasto delikatnie wyjąć z formy.
- Ciasto podawać do kawy polane aromatycznym syropem.