Jesienne ciasto: przepis na placek z jesiennych owoców
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Wysyp jesiennych owoców sprawia, że zaostrza się apetyt na słodkości. Jak szybko upiec pyszne jesienne ciasto? Przygotowujemy śliwki, jabłka lub gruszki. Co dalej? Sprawdź nasz przepis na ekspresowe ciasto z jesiennymi owocami.
Dodatkowe porady
Sekret tkwi oczywiście w jesiennych owocach. W zależności od użytych produktów można modyfikować przepis. Do ciasta śliwkowego polecamy dodać trochę gałki muszkatołowej, bo wyostrza ona smak. W jabłkowym sprawdza się tradycyjnie cynamon, a gruszkowym – świeżo starty imbir. W każdym przypadku warto przetestować również wersję z orzechami i/lub żurawiną – innymi jesiennymi przysmakami.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- pół szklanki oleju (np. słonecznikowego)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat do ciast
- wybrane jesienne owoce
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od zmiksowania jaj z cukrem – można to zrobić przy użyciu miksera, ale ręcznie też się da. Potem kolejno dodajemy pozostałe składniki: mąkę, olej, proszek do pieczenia, aromat do ciast.
- Teraz bierzemy się do owoców. Po umyciu kroimy je np. w kostkę. Następnie wrzucamy do miski z przygotowaną wcześniej masą. Mieszamy i wylewamy do formy o średnicy 20-25 cm, a następnie wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy około 50 minut, maksymalnie godzinę, w temperaturze 150 stopni Celsjusza.