Jak zrobić pyszne ciasto czekoladowe? Przepis na ciasto z polewą czekoladową
2021-03-29
średni
130 min
4
Szukasz przepisu na pyszne ciasto czekoladowe? Przetestuj naszą recepturę! Upieczesz ciasto wilgotne, ciemne od czekolady, kawy i kakao, esencjonalne, a do tego z pyszną ciemną polewą.
SKŁADNIKI
- 250 g masła
- 250 g ciemnej czekolady
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 300 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g (1/2 kubka) kakao w proszku
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 550 g cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 125 ml (1/2 kubka) maślanki
- polewa:
- 250 g ciemnej czekolady
- 125 ml (1/2 kubka) słodkiej śmietany
- 160 g (2/3 kubka) cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło, połamaną czekoladę, kawę i 185 ml gorącej wody umieść w rondlu. Mieszaj na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Zdejmij z palnika.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiej do dużej miski. Dodaj cukier. Zrób w mieszance dołek. Wlej do niego roztrzepane jajka, olej i maślankę. Powoli wymieszaj. Połącz ze stopioną czekoladą.
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza. Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 22 cm natłuść. Wyłóż papierem do pieczenia.
- Nałóż ciasto do formy. Wstaw do piekarnika. Piecz godzinę i 40 minut. Po tym czasie wetknij w ciasto patyczek, sprawdź, czy się nie klei. Wyłącz piekarnik. Pozostaw jeszcze na około 5-10 minut.
- Przygotuj polewę. Posiekaną czekoladę, śmietankę i cukier połącz w rondelku. Mieszaj, aż czekolada i cukier się roztopią. Zmniejsz ogień, gotuj jeszcze kilka minut. Gdy masa nieco zgęstnieje, zdejmij garnek z kuchenki, ostudź lekko polewę.
- Przestudzone ciasto wyjmij z formy, polej glazurą. Podawaj, gdy polewa zastygnie.